05.02.2020

Депутатите от ГЕРБ Павел Христов и Таня Петрова взеха участие в срещите на министър Вълчев с учители във Варненска област

Народните представители от Парламентарната група на ГЕРБ Павел Христов и Таня Петрова взеха участие в срещите, които министърът на образованието и науката Красимир Вълчев проведе с учителската общност в четири общини от Варненска област. Заедно с началника на Регионалното управление по образование Венцеслава Генова той посети училища и детски градини в общините Долни чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово.

Проведени бяха и работни срещи с директори, учители, социални партньори и представители на местната власт. Във фокуса на дискусиите бяха редица въпроси, свързани с учебния процес, материалната база и транспорта на ученици и учители. Обсъдени бяха още  мерките за облекчаване на учебните програми и увеличаване на практическите занимания, както и за засилване на кариерното ориентиране на учениците към изучаване на професии.

„Общините са сред най-важните ни партньори”, подчерта министър Вълчев. По време на срещите той информира преподавателите за инвестициите, които се правят за осигуряването на все по-модерни кабинети и лаборатории за обучение по STEM дисциплини и иновации. „През следващата година акцентът ще бъде върху промяна на методите на преподаване, обмен на иновации и модернизация на учебната среда. Тя трябва да стимулира интереса към учене”, категоричен бе министърът.

В разговорите с участието и на варненските депутати Павел Христов и Таня Петрова беше изтъкната и допълнителната подкрепа, която се осигурява чрез европейски проекти като „Подкрепа за успех“ и „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“.

 

 

< Назад