26.09.2020

Депутатите от ГЕРБ присъстваха на откриването на обновената паметна плоча в Добрич

Народните представители от ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев и Даниела Димитрова присъстваха на церемонията за откриване на обновена паметна плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война. Тя беше осветена официално в Добрич, на празника на града.

Паметната плоча беше официално открита от  заместник-министър председателя и Министър на отбраната Красимир Каракачанов и кмета на Добрич Йордан Йорданов.

На събитието присъстваха още общинският ръководител на ГЕРБ в Добрич Красимир Николов, ръководителят на групата общински съветници от местна коалиция ГЕРБ (СДС) Зорница Михайлова, административният секретар на областната организация на партията Кина Драгнева.

Паметникът е открит на 8 септември 1969 година и на него са изписани имената само на 254 от общо 366 загинали от региона.  На новата плоча, благодарение на експертите от Регионалния исторически музей в Добрич, са изписани всичките 366 имена. Сред тях е и на капитан Димитър Списаревски, останал във военната история като пилота-жива торпила.

Обновяването на паметната плоча стана възможно, благодарение на изследователската дейност на експертите от Регионален исторически музей и  съдействието на Министерството на отбраната.

На тържествената церемония министърът на отбраната прие Почетен караул на Военноморските сили. Духовник освети паметната плоча в мемориалния ансамбъл, в центъра на който е скулптурната фигура на български войник.

По-късно народните представители от ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев и Даниела Димитрова посетиха празничния концерт на гвардейския представителен духов оркестър със солисти на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили по повод празника на Добрич.

< Назад