10.11.2022

Десислава Танева призова за бързи и адекватни мерки от страна на МЗм, за да бъдат обезпечени хората с дърва за отопление

Средно по два кубика дърва за огрев са получили домакинствата в Сливенско при заявени между 8 и 10 куб.м. съществува опасност при влошаване на времето да не могат да се осигурят необходимите количества за отопление през зимния сезон. Това каза по време на заседание на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание заместник – председателят й Десислава Танева. Тя отправи питане към служебния министър на земеделието Явор Гечев какви конкретни мерки ще предприеме министерството за удовлетворяване на заявките за дърва за отопление, така, че хората да посрещнат зимата спокойни и с очаквания обем. 

Според министър Гечев към момента нуждите от дърва за огрев са нараснали три пъти спрямо миналата година, а заявките спрямо предходния отоплителен сезон са два пъти повече. До момента изпълнените заявки на кметовете в страната са на 130% от обемите реализирани през миналата година. „Все още има населени места, в които заявките не са изпълнени и има проблем с дървата. Увеличено е количеството на добитата дървесина, въпреки ограниченията за дървопреработвателните предприятия“, каза министърът на земеделието. Нуждата от дърва е нараснала заради липсата на въглища, както и заради преминаването на отопление на дърва на оранжериите в страната. „Няма внос на въглища от Донбас и на дървени плоскости от Китай заради скъпия транспорт. Смятаме, че планът в следващия месец – месец и половина ще бъде изпълнен“, каза още служебният министър.

Десислава Танева призова за бързи и адекватни мерки от страна на МЗм, за да бъдат обезпечени хората с дърва за отопление преди влошаване на времето.

< Назад