27.11.2015

Диана Йорданова: Бюджет 2016 осигурява стабилност и създава предпоставки за реформи

Медия: Радио К2

Диана Йорданова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси, член на Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Приемането на бюджет 2016.

„Симеон Дянков казва, че бюджет 2016 е тиха и незабележима пица и допълва, че страната ни влиза в дългова спирала, какъв е Вашият коментар на това изявление?”, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова беше категорична, че не може да се съгласи с това твърдение. Тя обясни, че страната ни не влиза в дългова спирала, защото когато взимаш заеми, за да погасяваш стари задължения, това в никакъв случай не води до увеличение на дълговото бреме. Освен това е заложен един резерв в случай, че стрес тестът на банковата ни система не покаже положителни резултати. Народният представител от ГЕРБ обясни, че през актуализацията на бюджета се залагат 1,3 милиарда лева, но те са основно за финансиране на приключващия програмен период по отношение на еврофондовете. Тези суми ще бъдат възстановени от Брюксел в началото на следващата година. Диана Йорданова беше категорична, че структурните реформи дават ефект, тя даде пример с това, че за пръв път собствените приходи на ДОО надвишават субсидията, получавана от държавата. „Началото на реформите е поставено, самият бюджет като такъв няма как да ги извърши, а просто създава предпоставки за това и аз смея да твърдя, че ги има!”, обясни Диана Йорданова. „От КНСБ казват, че мерките за икономически растеж са оскъдни, няма ясна визия за приоритетите в индустриалната политика, според КНСБ увеличаването на БВП може да стане само със смели мерки за увеличаване на потреблението, ръст на износа и увеличаване на инвестиционната активност, ще приемете ли критиките на синдикатите и ще ги отразите ли при второто четене?”, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова отговори, че бюджетът е средството за най-добро разпределение на финансовия ресурс, с който разполага държавата, така че да изпълнява основните си функции. Относно разпределението на средства в директна посока увеличаване на потребление е нормално това да не се вижда на пръв прочит. Самият факт, че за пръв път от 2011 година се отчита ръст на БВП, на инвестициите и на потреблението означава, че е постигната устойчивост и икономическите субекти чувстват сигурност. Относно това дали някои от предложенията на опозицията ще бъдат взети под внимание, народният представител от ГЕРБ обясни, че тези предложения са основно в разходната част, но не се посочват приходоизточниците. Това би означавало увеличаване на дефицита, нещо, с което управляващите не са съгласни. Още повече, че се предвижда до края на 2018 година дефицитът да бъде сведен почти до 0. Диана Йорданова обаче добави, че би могло да се мисли за увеличение на субсидията за работни заплати на работниците в сферата на културата.

Реформите в МВР.

Диана Йорданова заяви, че до края на февруари следващата година синдикатите заедно с професионалното ръководство трябва да изготвят своите предложения за реформи и до средата на 2016 година те да бъдат облечени в законова форма. Народният представител от ГЕРБ подчерта, че вече има разбиране от всички страни, че реформите в сектор „Сигурност” са наложителни.

Протестите на работещите в сферата на културата.

Диана Йорданова заяви, че наистина в тази сфера има недофинансиране, но ще се направи всичко възможно с предложенията между първо и второ четене поне донякъде тези хора да бъдат компенсирани.

Войната в Близкия изток и позицията на България.

Диана Йорданова обясни, че в неделя има извънредно свикана среща, ние сме член на НАТО и ще се съобразим с общата позиция. Тя изрази мнение, че не е редно да вземаме страна. Помолена да коментира липсата на обща позиция от страна на Народното събрание относно сваления от турските въоръжени сили руски самолет, народният представител от ГЕРБ обясни, че министър-председателят вече е изразил своята позиция. „Изчакване решенията, които ще се вземат в неделя на най-високо ниво в Брюксел.”, завърши Диана Йорданова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад