17.03.2016

Диана Йорданова: Не сме дали назад, електронно управление ще има

Медия: „Радио К2"

Диана Йорданова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси, член на Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Промените в Закона за администрацията

Има ли гаранции, че този път с промените, които сте внесли, ще започне по ум и съвест, по качества и професионализъм да се назначават хората в администрацията?”, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова отговори, че всички вече са се убедили, и гласуването в пленарна зала го показва, че ако искаме да стоим сериозно като държава, действително трябва да има изградена администрация, която да си гледа работата и да разбира от това, което прави.

Тежкото финансово състояние на българските общини.

Диана Йорданова обясни, че вече на първо четене в зала е минал закон за публичните финанси, по точно изменението му, което на практика ще урегулира този процес на допълнително трупане на дефицити в самите общини. Предлага се общини, които са в тежко финансово състояние, да имат възможност, с решение на общински съвет, да си изготвят планове за оздравяване, които впоследствие да бъдат одобрявани от Министерство на финансите. В тези планове трябва да бъде посочено с какви източници на средства те ще покриват своите дефицити. Ако нямат собствени средства, тогава ще им бъдат отпускани безлихвени заеми от Министерски съвет. Диана Йорданова обясни, че в годините този процес е бил изпуснат, не бива да забравяме, че са били налагани и финансови корекции на някои общини по оперативните програми. „Казвате оздравителни програми, кой ще преценява и ще контролира след това дали тези програми наистина са оздравителни и ще сработят и кой ще контролира след това тяхното изпълнение и харченето на пари за тях?”, попита водещата Клара Маринова, народният представител от ГЕРБ отговори, че тази дейност ще се извършва от Министерството на финансите. Тя обясни, че това е така, защото темата е много тясно специализирана, засяга дефицита и бюджета като цяло, защото дефицитът на общините също влиза в консолидираната бюджетна рамка. От друга страна вариантът Народното събрание да взима решение за всяка една община би довело до политизиране на процеса. „Процесът е двупосочен и трябва да се разглежда в по-голяма дълбочина, не може да се твърди, че всичко е в ръцете само на министъра на финансите. Разбира се между първо и второ четене подробно ще оглеждаме всичко, има още време, за да се огледат в детайли текстовете и да се приеме най-доброто, така че всички да бъдат спокойни!”, категорична беше Диана Йорданова.

Отмяната на забраната за къмпингуване.

Що се отнася до отмяната на забраната за къмпингуване, Диана Йорданова беше категорична, че от ГЕРБ са доказали, че се вслушват в гласовете на хората, които в една или друга степен са засегнати. Станало е ясно, че въпросното решение няма обществено одобрение. Затова е било взето решение за отмяна на забраната, но с само до приемането на Закона за туризма, в който подробно ще бъдат разписани правила, дефиниции, ангажименти на хората, които желаят свободно да къмпингуват. Министър Ангелкова е обявила, че срокът за общественото обсъждане се увеличава до 3 месеца, така че да бъдат събрани мненията на всички хора, които се вълнуват от приемането на този закон. „Така че за следващия туристически сезон ние ще имаме ясно дефинирани правила как да се случва това!”, категорична беше Диана Йорданова.

Отхвърлянето от парламентарната комисия по вътрешна сигурност на текстове от проектозакона за електронната идентификация, които са предвиждали въвеждането на чипове в документите.

„Не сме дали назад, електронно управление ще има, електронното правителство ще се състои! Промяната е извадена от този закон и ще бъде направена в Закона за личните документи, който предстои да бъде разглеждан от Народното събрание, така че стъпка назад няма!”, категорично заяви Диана Йорданова.

Процедурата за избор на КЗК.

Диана Йорданова обясни, че процесът изключително много се е политизирал. Тя подчерта, че от ГЕРБ не искат да остава каквото и да е съмнение относно възможността на КЗК да върши своята работа, защото това е един от най-важните органи в държавата.

Спирането на редица обществени поръчки.

Диана Йорданова обясни, че в момента се прави анализ от страна на всички министерства и агенции за това да не би някъде да има нарушение на правилата. Тя продължи, че няма нищо лошо в това да има прозрачност и яснота, за да се отговори на очакванията на българските граждани. „Защо не го направихте преди провеждането на обществените поръчки, а го правите след като една част от тях вече са стартирали? В бизнеса започва да се наслагва страхотно разочарование!”, попита водещата Клара Маринова, народният представител от ГЕРБ отговори, че това са правилата и който иска да работи и да развива почтен бизнес е добре дошъл.

Как изглежда изпълнението на бюджета на този етап?

Диана Йорданова обясни, че изпълнението на бюджета върви в изключително добър порядък, пряко доказателство за това е решението на Министерски съвет относно добавките към пенсиите за Великден. Само в частта приходи от осигуровки имаме преизпълнение с около 61 милиона лева, което е позволило Министерски съвет по настояване на премиера да разпредели сумата от 50 милиона лева. „Ангажиментът, който пое социалният министър, е тези добавки да бъдат изплатени още с априлските пенсии, така че хората да могат да посрещнат спокойно празниците. Това ще позволи повече от 60% от българските пенсионери да получат тази сума!”, завърши Диана Йорданова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад