09.11.2022

Димитър Николов с парламентарно питане за съдбата на бежанците от войната в Украйна

Бежанци от Украйна, които към днешна дата все още са настанени в Горна Оряховица, потърсиха съдействие от народния представител от ГЕРБ-СДС Димитър Николов с надеждата да разберат съдбата си след 15 ноември.  До тази дата държавата е поела ангажимента да плати на хотелиерите престоя у нас на украинските граждани, бягащи от войната. След това има три варианта – хората да бъдат настанени в държавни бази, да платят хотел със свои средства, с каквито обаче не разполагат, или самите хотелиери да поемат разходите им, което предвид всеобщата криза едва ли ще се случи. 

В повечето държавни бази няма никакви условия за нормален живот, а на територията на община Горна Оряховица подобен обект няма. А хората, намерили убежище тук, биха искали да останат, защото вече са се интегрирали – повечето от украинчетата учат онлайн, но няколко са започнали присъствено в горнооряховски училища и детски градини. Има и деца, занимаващи се със спорт в местните клубове по бокс, тенис, футбол, други малчугани изучават пиано към местно читалище. За децата и техните майки, а и за всички бежанци, поредното преместване би затруднило още повече и без това разклатения им живот.

Ще бъде ли осигурен достъп до трудова заетост, тъй като държавните бази са отдалечени от населени места, в които има предоставена такава? В случай, че самите бежанци започнат работа, ще могат ли да ползват предоставените бази? Къде ще учат присъствено децата, които не са на онлайн обучение? Какво се случва с изхранването? Има ли интернет в държаните бази? Всички тези въпроси поставиха украинските граждани от Горна Оряховица, на свой ред Димитър Николов ги адресира като парламентарно питане до заместник министър председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Общината в железничарския град кандидатства с проект по Програмата „Топъл обяд“  и е включила в списъците украинци, но отивайки в бази извън територията на общината, те не могат да ползват тази услуга, посочва Николов.

Децата имат нужда от училище, а пенсионерите от достъп до медицинска грижа и аптека. Ще имат ли тази възможност на новото място, не без основание се тревожат хората. Част от тях вече са преживели едно преместване. Хуманното отношение към украинските граждани не е по-малко важно от логистичната и оръжейна подкрепа за държавата им, казва Николов.

Темата бе коментирана и на изнесената му приемна в Горна Оряховица, която бе съвместна с общинските съветници Даниел Костадинов, Добрин Дериджиян, Георги Бижев и Петър Гайдаров.

Хората, дошли да споделят проблемите си с народния представител, изказаха надеждата си да бъде сформирано правителство, а парламентът да работи нормално.

„Повече от всякога държавата се нуждае от редовно правителство, което да предприеме инициативи за овладяване на инфлацията. Всички граждани са притеснени как ще посрещнат зимните месеци. Доходите не настигат нарастването на цените, спестяванията се топят. Ако процесите не се овладеят бързо, разумно и ефективно, ще станат още по-страшни. Затова трябват правителство на съгласието и работещо Народно събрание. Едно е в момента да казваме, че дните му са преброени и всички да изпозват трибуната му като предизборна. Коренно различно ще е, ако има едно редовно правителство, антикризисно правителство, което знае, че трябва да взема решения в полза на хората. Трябва да има хоризонт“, категоричен е Димитър Николов.

< Назад