15.02.2018

Емил Радев на мисия на Европейския парламент до българо-турската граница

Българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев взе участие в мисията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент до България. Целта на мисията бе да се провери работата на Европейската гранична и брегова охрана (ЕГБО), разположена на българо-турската граница в района на ГКПП Капитан Андреево. Депутатите се срещнаха с вице-президента Илияна Йотова, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, представители на ГД Гранична полиция, служители на ЕГБО, както и с представители на неправителствени организации.

 

В рамките на мисията бе посетен ГКПП Капитан Андреево, където бе демонстрирано използването на уреди за засичане на нелегални имигранти в моторни превозни средства и проверка на документи с цел проверка на тяхната истинност. Депутатите се запознаха също с функционирането на Съвместния център за сътрудничество между България, Турция и Гърция, който започна да функционира от есента на 2016г. и който подпомага обмена на информация между трите държави с цел охрана на границата. Беше посетена и зелената граница, като депутатите видяха как български и турски патрули охраняват границата. Не на последно място беше организирано и посещение в центъра за временно задържане на мигранти Любимец, в който в момента са настанени 60 мъже и 2 жени, основно афганистанци и пакистанци, които чакат да бъдат върнати в държавите им на произход.

 

След посещението си на българо-турската граница, членовете на Европейския парламент се срещнаха с ръководството на Министерство на вътрешните работи и на Гранична полиция. По време на тези срещи бе изразена подкрепата на евродепутатите за присъединяването на България към Шенген. Бе повдигната и темата за обвинения в насилие срещу мигранти от страна на български гранични служители, алармирани от НПО-та. Лично министър Радев увери, че се взимат всички необходими мерки всички официално подадени сигнали да бъдат разследвани. Визитата приключи с кратко посещение при вице-президента Илияна Йотова, която, преди това, бе зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

 

 

Емил Радев изрази удовлетвореност от видяното по време на посещенията и демонстрациите на българо-турската граница, както и от разговорите с ръководствата на МВР и Гранична полиция. Той похвали българските гранични служители за неуморната работа, която още веднъж доказва, че истинското място на България е в Шенген. Не на последно място Емил Радев изрази и задоволство от уверенията на властите, че всички официални сигнали за нередности са щателно проверявани, но че засега няма доказани твърдения за насилие над мигранти. Той отбеляза в заключение, че "често самите трафиканти на хора карат мигрантите да твърдят, едва след като са напуснали България, че е извършвано насилие над тях, за да не бъдат връщани в страната, защото тяхната цел е да стигнат до Западна и Северна Европа.”

 

< Назад