13.02.2018

Емил Радев в Шумен: Балканите играят важна роля за европейската сигурност

Западните Балкани са част от приоритетите ни по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Балканите като цяло играят много важна роля за европейската сигурност и когато държавите от региона имат европейската перспектива става много по-лесно да направим сигурен целия регион. Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев пред над 140 членове и симпатизанти на ГЕРБ в Шумен. Той гостува в областния център като лектор във форума: "Западните Балкани в геополитическите проекции на ЕС под председателството на България". Събитието бе организирано от кмета на Шумен Любомир Христов, а специален гост бе българският посланик в Украйна Красимир Минчев.

Емил Радев заяви, че България има една голяма цел и това е влизането ѝ в Шенгенското пространство. „Страната отдавна е изпълнила всички технически критерии за пълноправно членство. Имаме пасивен достъп до Визовата информационна система и активно използваме Шенгенската информационна система (ШИС) още от 2010 г.  Трябва да преодолеем настроенията в няколко държави-членки, които единствено по вътрешно политически причини възпират нашето членство в Шенген. Смятам, че българското председателство, това което прави премиера Борисов с международната си дейност и доверието, което това правителство успя да извоюва за по-малко от година, ни приближават до влизането ни в Шенген“, коментира евродепутатът.

Емил Радев обсъди с присъстващите и искането за бърза реформа на регламента Дъблин. „Само така страните по външните граници на ЕС - Гърция, Италия и България,  които са подложени на миграционен натиск единствено заради географското си положение, ще могат да се уверят в солидарността на европейските си партньори“, обясни той.

„По време на председателство на Съвета на Европейския съюз пред България стои отговорната задача в структурирането и определянето на бюджета на европейската прокуратура, за да може тя да стартира и функционира нормално още през 2020 година“, завърши евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

< Назад