06.11.2020

Ева Майдел: Aко намалим бюджета на ЕС за наука и иновации, ще е историческа грешка

„Ще бъде историческа грешка, за която ще съжаляваме след години, ако намалим бюджета на програмата на ЕС за наука и иновации „Хоризонт Европа“, която ще действа от 2021 до 2027 година. Всяко развито и прогресивно общество е достигнало до тази позиция основно благодарение на науката, иновациите и знанието. Затова с мои колеги евродепутати изпратихме писмо до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и германския канцлер Ангела Меркел, в което призоваваме за увеличение на средствата на Хоризонт Европа.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

Майдел и 48 други евродепутати от различни политически групи изразиха официална подкрепа за искането на европейските учени, сред които шест нобелови лауреати, за по-голям бюджет. През септември 2020 г. Съветът на министрите на ЕС прие позиция да намали предложението на Европейската комисия за Хоризонт Европа от 94.4 милиарда евро на 80.9 милиарда. По-рано през годината Европейският парламент се застъпи за увеличение до 120 милиарда евро. В момента институциите преговарят за финалната стойност.

„Държавите в Северна Америка и Източна Азия инвестират мащабно в наука и ако не предоставим достатъчно средства на нашите учени, най-добрите от тях може да потърсят реализация извън Европа. Както виждаме с пандемията от Ковид-19, обществата ни зависят изцяло от науката да разберат как се разпространява вируса, как можем да го спрем. Друг пример за нуждата от финансиране за научни изследвания е преходът към чиста енергия, които искаме да реализираме в Европа. Колкото повече средства инвестираме в наука, толкова по-бързо ще намерим нови технологии за чисто и евтино производство, пренос и складиране на енергия. Алтернативата е да трябва да купуваме лекарства, оборудване и технологии от други държави, което не само е по-скъпо, но и ни поставя в зависимо положение“, допълни Ева Майдел, която е член на комисията на ЕП за промишленост, изследвания и енергетика.

 

< Назад