10.03.2021

Ева Майдел: Конференцията за бъдещето на Европа започва през май

“Подписаната днес обща декларация от лидерите на институциите на ЕС превръща Конференцията за бъдещето на Европа в реалност с начало през май месец, с ясно управление и цел. Изключително важно е да започнем разговора за това какво искаме да променим в европейската интеграция, защото от няколко години Европа е на кръстопът“. Това заяви българският евродепутат и председател на Международното европейско движение Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на откриването на онлайн конференция за Бъдещето на Европейския съюз, организирана от Европейско движение Испания, на 10 март 2021 г.

„Без ясно определено участие на гражданското общество, на социалните партньори и местните власти, няма как разговорът за реформата на ЕС да бъде смислен и легитимен. Изключтелно важно е също така институциите да не излизат с предварително изготвени варианти за промени. Идеята е в началото на 2022 г. да се изготви доклад с предложения и идеи, които са били повдигнати и подкрепени по време обсъжданията на различни форуми в цяла Европа. Без значение дали техният автор е политическа партия, бизнес или неправителствена организация, ако идеите са смислени и срещнат широка подкрепа от европейците, не трябва да ни е страх да ги реализираме, дори и това да означава промяна на Договорите за ЕС.“ Допълни Ева Майдел, която участва активно в подготовката на Конференцията и е сред съавторите на позицията на групата на Европейската народна партия по темата.

Очаква се Конференцията за Бъдещето на Европа да бъде открита официално през май 2021 г., а в продължение на почти година ще бъдат организирани форуми в различни формати в цяла Европа. Резултатите от всеки такъв форум ще бъдат споделяни на онлайн платформа, достъпна на всички официални езици на ЕС, на която гражданите ще могат да обсъждат и изразяват подкрепа за различни предложения за промяна в европейската интеграция. Крайният резултат от това ще бъде доклад с препоръки към институциите на ЕС, които ще трябва да предложат конкретни прмени в законодателството на ЕС, за да отразят препоръките на доклада.

< Назад