06.06.2022

Ева Майдел на форума ГЛОБСЕК: ЕС трябва да даде на Украйна статут на кандидат-член

„На предстоящия Европейски съвет в края на юни, лидерите на ЕС трябва да дадат статут на кандидат-член на Украйна. Това ще бъде знак към Кремъл, че ЕС е готов да поеме още по-сериозен ангажимент към Украйна и ще отслаби позицията на Путин в бъдещи преговори с Киев, защото тази важна първа стъпка вече ще е реализирана“, заяви бълагарският евродепутат Ева Майдел по време на участието си на най-големия форум по сигурността в Централна и Източна Европа – ГЛОБСЕК.

„През 2007-а нито България, нито Румъния бяха напълно готови за членство в ЕС. Въпреки това, държавите-членки се обединиха и взеха политическо решение да приемат двете страни. Европейските лидери осъзнаваха, че опасността България и Румъния да попаднат под руска политическа и икономическа доминация е твърде голяма. Не допуснаха тази заплаха за европейската сигурност и днес сме част от европейското семейство, въпреки настоящата политическа нестабилност и наличието в управлението на България на партии, служещи на руския интерес“, допълни Майдел на 3 юни по време на дискусия с представители на украинския парламент.

По време на 17-ото издание на международния форум ГЛОБСЕК Ева Майдел беше говорител и в панел за потенциала на технологичното развитие и независимост на Европа. Тази година събитието в Братислава събра стотици участници от целия свят, включително над 30 държавни лидери, министри и висши представители на гражданския и частния сектор. Форумът се фокусира върху изграждане на устойчивост в разделения свят.

 

< Назад