28.10.2020

Ева Майдел: Настояваме за повече европейски политики и средства за образование

„Множество компании и образователни центрове вече успешно използват технологични решения за дистанционна работа и обучение. Но общото мнение е, че те далеч не са толкова ефективни и основната причина е в недостатъчните умения на ученици и работници да използват технологиите пълноценно. Процесът по придобиване на дигитални умения е сложен и пандемията с COVID-19 може да служи за стимул за ускоряването му. Затова и в наскоро създадения от мен и няколко колеги евродепутати от различни политически групи европейски Образователен Алианс си поставяме цел да има повече координация на образователните политики от ЕС и повече средства за специфични обучения на ученици и учители. Например, вярваме, че ще е полезно да се зададе на ниво ЕС обща за държавите рамка за преподаване и оценяване на определени умения и компетентности, засилване на акцента в образователните програми по природни и математически науки, общи изисквания за функционалност на платформи за дистанционно обучение и т.н.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на речта си на конференцията на Алианса за младежта в Европа на 27 октомври 2020г.

Сред другите говорители на събитието бяха европейският комисар за Работните места и социални права Никола Шмит, изпълнителният директор на Нестле за Европа, Близкия Изток и Северна Африка Марко Сетембри, евродепутатите Мартина Длабайова (Чехия) и Брандо Бенифей (Италия), както изпълнителни директори на големи международни компании, членове на Алианса.

„В сегашните условия на дистанционна работа и несигурност на пазара на труда е изключително важно младите хора да получават подкрепа за началото на професионалния си път и да придобиват нови умения, които да ги направят по-гъвкави и продуктивни. Затова приветствам и подкрепям от над 5 години усилията на големите компании, които са част от Алианса за младежта, да помогнат на младите хора при навлизането в професионалната сфера,“ допълни Ева Майдел по време на събитието, на което 300-те компании, част от Алиансът за младежта, поеха ангажимент да създадат 300 000 нови работни и стажантски позиции за млади хора до 2025 г.

< Назад