27.11.2014

Ева Паунова, ГЕРБ/ЕНП: Инвестиционният план на Жан-Клод Юнкер ще доведе до икономически растеж и повече работни места

Медия: Радио „Фокус“

Фокус: Каква е целта на плана за инвестиции и растеж на комисията на Жан-Клод Юнкер? 
Ева Паунова: В пленарна зала Жан-Клод Юнкер обяви едно от най-големите си обещания – до края на годината да обяви инвестиционен план, който може да генерира 350 милиарда евро, като това не е таванът, а напротив – има вероятност и да надмине тази сума, ако бъдат подбрани правилните проекти. Планът има три стълба и първият е създаване на нов Европейски фонд за стратегически инвестиции още през юни следващата година, който да бъде подкрепен с 21 милиарда евро от бюджета на Европейския съюз и от Европейската инвестиционна банка. Целта е да мобилизира допълнителни частни инвестиции в размер на поне 315 млрд. евро. Също така вторият стълб е създаването на портфолио от проекти, съчетано с програма за финансова помощ за насочването на инвестициите там, където са най-необходими. Например повече държави-членки вече са изпратили своите планове с проекти, които могат да бъдат включени в този инвестиционен пакет. И третият стълб е изготвянето на карта с действия, които да направят Европа по-привлекателна за инвестициите и да спомагат за отстраняването на всякакви регулаторни пречки. 
Фокус: Какви ще бъдат ефектите от този амбициозен план? 
Ева Паунова: Очакваме планът да създаде повече сигурност за инвеститорите и да даде тласък на инвестициите и то в сфери, където най-много се нуждаем. Например предприемачите трябва да бъдат освободени от бюрокрация, от публичната администрация да се направи по-ефективна. Структурните реформи в държавите – членки трябва да продължат. Има държави, където рисковете са по-големи, и в момента инвеститорите се колебаят или не инвестират. Например в България в някои сфери инвестициите продължават да падат и има спад дори до 50 процента, така че се очаква да даде повече стабилност, инвестиции в реална икономика. Няма грандомански идеи за реиндустриализация и харчене на пари без създаването на нов дълг, а по-скоро инвестиции и насочването им там, където наистина има нужда от тях. 
Фокус: Ще може ли този план с инвестиционните проекти да реши проблемите в Европа от икономически и социален характер? 
Ева Паунова: Както каза днес вицепрезидентът на комисията Ирки Катайнен, планът не е панацея, но е едно добро начало, една добра първа стъпка. Но със сигурност ще подпомогне в посока направата на повече структурни реформи и запазването на добри бюджети на държавите – членки, защото това е един от основните начини, по който можем да генерираме растеж и работни места. Но със сигурност това не е единственото нещо, което комисията ще предприеме в следващите няколко години. 
Фокус: От къде ще дойдат парите за този пакет? На какъв принцип ще се акумулират? 
Ева Паунова: Както споменах, 21 милиарда евро ще бъдат от бюджетът на Европа, които вече съществуват, няма нови свежи пари да се изваждат, от тях16 милиарда са от бюджета, а останалите 5 са от ЕИБ. Идеята е да има мултипликационен ефект, тоест върху всяко евро, това се базира на опита на ЕИБ, с всяко евро частните инвестиции могат да се умножат по 15. И по този начин ще достигнем сумата на този етап от 315 милиарда евро. Като пак казвам – това не е таванът, тази сума може да бъде надмината и инвестициите да бъдат много повече. Идеята е, че ЕИБ гарантира 100 рискови инвестиции и по този начин се надява, че определени части капитали ще могат да бъдат активирани. 
Фокус: Какви реформи предизвиква този пакет? Той е новаторски за Европейския съюз. 
Ева Паунова: Да. Обсъждайки в пленарна зала, председателят на ЕНП Манфред Вебер каза, че не говорим просто за реформи, а за дори още повече реформи, за да знаем, че тези инвестиции могат да се случат. В обществата, в които живеем, имаме нужда от куража да се реформира и готовността да променяме, да се правят промени. В държавите – членки, в тези, които решиха да направят ясни, качествени реформи, те увеличиха капацитета си и в момента са много по-конкурентни в световната икономика. 

Фокус: Страни като България как може да се възползват максимално от възможностите, предоставени от този инвестиционен пакет? 
Ева Паунова: Първо – България вече е изпратила своите предложения. Ако този план бъде приет декември месец на Съвета на държавните глави, ще започне работа през юни 2015 г. През този период ще има съставена комисия от различни експерти, които ще оценяват проектите и ще решат къде да се насочат инвестициите, в какви проекти. 
Фокус: Инвестициите ще се насочват към проекти, а не към държави. Какви биха били критериите? 
Ева Паунова: Критериите все още не са изключително ясни, но като цяло най-основният е по-рискови проекти. Например, ако в момента определен регион в Германия се нуждае от широколентов интернет достъп, това не се счита за рискова инвестиция, защото дори и в момента има частни инвеститори, които биха инвестирали в някакъв такъв проект. По-скоро в страни, в които икономиките са по-слаби, там ще бъдат насочени по-големи инвестиции. Затова мисля, че за България ще бъде един изключително добър план, ако той бъде осъществен, както е замислен. Имаме доста високорискови проекти, които могат да бъдат осъществени чрез този план. 
Фокус: Означава ли, че за този план, за негов гарант ще застане Европейският съюз? 
Ева Паунова: Да, точно така, ЕИБ и ЕК, и този нов Европейски фонд за стратегически инвестиции, който се предполага, че ще започне през юни 2015 г. 
Фокус: В крайна сметка като обобщение на казаното дотук: защо за страните от Европа, за страна като България новият инвестиционен пакет, предложен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, е важен и има смисъл? 
Ева Паунова: Повече от всякога в България и в Европа се нуждаем от стабилност. Европа се измори от криза, измори се от затягане на колани, измори се от това да внимава да не надвиши националния си дълг. Време е за инвестиции, време е да съживим икономиката, така че мисля, че това е правилната стъпка в тази посока, ако искаме да създаваме работни места и растеж. Правителствата няма как да създадат работните места. Бизнесът ги създава, създава ги средата. Чрез този проект ние можем да създадем правилната среда за инвестиции и оттам да доведем Европа до повече работни места, по-малко безработица и растеж.

< Назад