21.02.2018

Евгения Ангелова в Брюксел: Гордея се с хилядолетната история, културата и езика на България

Страната ни поема лидерството на Съюза за първи път и в тази връзка реших да Ви направя съпричастни, като отправя приветствието си към Вас на моя роден език. Гордея се с хилядолетната история, културата и езика на България и по този начин исках да Ви дам възможност да чуете, макар и за кратко, неговото звучене. С тези думи Евгения Ангелова, която е и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в НС, откри в Брюксел форума за стабилност и икономическа координация на ЕС, който е част от Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление на Европейския съюз. „Политически приоритети на цикъла на Европейския семестър 2018" бе темата на дискусията в първия ден на конференцията. Тя беше ръководена от председателя на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент Роберто Гуалтиери и заместник-председателя на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание Евгения Ангелова.

 

По време на заседанието участниците се обединиха около идеята за една обща задача пред Националните парламенти, а именно: увеличаване на икономическия растеж, намаляване на безработицата и повишаване на жизнения стандарт в ЕС. Евгения Ангелова подчерта, че вече се подобрява състоянието на финансите в страните от  ЕС, равнищата на безработица падат под нивата, характерни за годините преди кризата. „Облекчаването на инвестициите и създаването на работни места са все положителни тенденции, но има и предизвикателства, на които ние, парламентаристите от държавите-членки, трябва да отговорим“, обобщи Ангелова.

Тя и участниците във форума са единодушни, че в Европа още не сме преодолели изцяло последиците от кризата - държавният дълг, корпоративният дълг, дългът на домакинствата все още не са елиминирани. Целта на ЕК е да се погрижи възобновеният растеж да е приобщаващ и устойчив в дългосрочна перспектива. „Най-важното послание на Европейския семестър е че икономическият растеж и социалният напредък вървят ръка за ръка“ , подчерта комисарят по заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариане Тисен.

 

 

 

< Назад