30.10.2014

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел и Президентът на Мали призоваха за засилено сътрудничество между ЕС и африканската държава

Въпросите на сигурността, религиозната радикализация и трафика на наркотици трябва да останат приоритет

 

Ръководителят на българската делегация в ЕНП и заместник-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел се срещна с Президента на Мали Н. Пр. Ибрахим Бубакар Кейта, който бе на официално посещение в Брюксел. Двамата обсъдиха важни въпроси като ситуацията в Мали и перспективите за сътрудничество между ЕС и африканската държава. Малийският президент благодари на българския евродепутат от ГЕРБ за продължаващата й подкрепа за Мали, демонстрирана в рамките на парламентарната й дейност в Европейския парламент.

 

Мали преживя политическа криза и криза в областта на сигурността, отчетливо проявление на които бе превратът през март 2012 г. от терористи от северните региони на страната, които обявиха независимост на провинция Азауад.  Освобождаването на тези региони бе възможно благодарение на усилията на международната общност, включително на ЕС и страните-членки, както и на солидарността на западноафриканските държави чрез разполагането на AFISMA (Международна мисия за подкрепа в Мали, ръководена от африканските държави). Нейните функции бяха поети от Интегрираната многостранна мисия на ООН за стабилизиране в Мали през април 2013 г. с фокус върху координация на усилията на международната общност за стабилизация на северните региони на страната. Това позволи стартирането на политически преход към пълното възстановяване на конституционния ред в Мали. През миналата седмица в Алжир започна трети кръг от преговорите между властите в Мали и въоръжените групи в северната част на страната, като сигурността остава нестабилна.

 

Мария Габриел отбеляза в разговора с Президента на Мали, че сигурността е основен приоритет за Европейския съюз и страните-членки. Тя припомни, че усилията на ЕС в Мали бяха пренасочени към пълното възстановяване на конституционния ред и посрещане не само на  хуманитарните предизвикателства, свързани с вътрешно разселените лица, но и към развитието на страната в средносрочен и дългосрочен аспект. Зам.-председателят на Групата на ЕНП вече постави проблема за религиозната радикализация пред новия Върховен представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини, защото този феномен представлява заплаха и за Европа. Мария Габриел подчерта и нуждата от осигуряване на възможности и перспективи за младите хора, които в противен случай лесно стават жертва за екстремистките движения, търсещи увеличаване на влиянието си.

 

Друго предизвикателство, посочено от Президента на Мали, бе трафикът на наркотици. По този въпрос Мария Габриел и Н. Пр. Ибрахим Бубакар Кейта изразиха съгласие за нуждата от международно сътрудничество, което да позволи ясна идентификация на страните на произход и адресатите на наркотиците с оглед прилагането на конкретни общи мерки.

 

По отношение цялостното сътрудничество между ЕС и Мали, евродепутатът от ГЕРБ наблегна на отговорността на Съюза. „ЕС трябва да отчита очакванията, които поражда и по-добре да предвижда последствията за Мали от кризата в Либия и региона на Сахел. Освен това ЕС има задължение да говори с един глас по отношение на своите партньори”, изтъкна Мария Габриел.

 

Срещата завърши с покана от Президента на Мали към Мария Габриел за посещение в Бамако като част от делегация на Европейския парламент, която на място да отчете проблемите и търси ефективни решения.

< Назад