23.12.2020

Георг Георгиев и Тодор Кръстев посетиха храм „Св.Стефан“ в София, за който правителството отпусна 500 000 лв.

Много се надяваме тези средства да бъдат достатъчни, за да може да напредне строежът на основния храм. След 16 години е време храмът да бъде завършен, каза председателят на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев. Днес той заедно с областния координатор на ГЕРБ-София Тодор Кръстев посетиха църквата „Св.Стефан“ в столицата, за която правителството на Бойко Борисов отпусна 500 000 лв. за доизграждането й.

„От 2014 година досега правителството е отпуснало около 36 млн. лв. за ремонт и строителство на православни храмове. Само на последното правителствено заседание бяха осигурени над 3 милиона лева за ремонт на два варненски храма, Софийската духовна семинария и Богословския факултет на СУ. Със заплатите на свещенослужителите общите средства, които правителството е дало на православната църква, са над 80 млн. лв.“, съобщи Георг Георгиев. По думите му това е част от последователната политика на правителствата на Бойко Борисов в подкрепа на всички вероизоведания у нас. Зам.-министърът на външните работи изрази надеждата си храмът „Св. Стефан“ да бъде завършен скоро. „Единственият път, по който такъв голям проект може да бъде реализиран, е когато има синхрон между местната власт и правителството. Така че със сигурност усилията, които са положени до момента, са една отлична основа“, добави Георгиев.

Отец Йоан информира, че строителството на храма започва през 2004 година, когато е направена първата копка. „В момента камбанарията е завършена изцяло, предстои да бъде изграден и основният храм. Главната причина към момента да няма активно строителство е липсата на средства. Такъв голям храм се изгражда с много пари. Вярвам, че щом има такива добронамерени държавници като премиера Борисов – храмове ще продължават да се строят. Г-н Борисов още като кмет ни помогна със 150 000 лева. Огромна сума за онова време и за нас беше голяма помощ. Той неведнъж е показвал, че обича Бога, обича църквата, обича своя народ“, каза още отец Йоан.

 

< Назад