06.02.2020

Георги Георгиев: В бюджета на София за 2020 г. има баланс между приоритети и възможности

В бюджета на Столична община има баланс между приоритети и възможности. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ-София и председател на Комисията по финанси и бюджет в Столичния общински съвет Георги Георгиев. По време на заседанието на местния парламент той обясни, че бюджетът на София за 2020 г. е преди всичко отговорен – можем да си разрешим да харчим толкова, с колкото разполага хазната на София. „Дисциплината, спазвана при разходването на бюджетните средства, е сред достойнствата, признати от международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“, която в края на м.г. за пореден път повиши дългосрочния кредитен рейтинг на града ни“, добави Георгиев. Той подчерта, че  София е с най-висок рейтинг от всички столици на Балканите.

„Разбираем е стремежът на всеки общински съветник да изпълни обещанията, давани по време на кампанията за местни избори. Ние сме тук, за да работим за по-удобна и приветлива градска среда, в услуга на  гражданите на София. Въпреки партийните си пристрастия и противоречия, трябва да решаваме заедно кой проект да бъде изпълнен веднага, кой може да се отложи и кой има нужда от допълнителна подготовка. Бюджетът не е механичен сбор от числа. Той е средство за изпълнение на политики. Смятам, че в този проект е заложено изпълнението всички основни цели, които ще помогнат на София да продължи своето развитие и просперитет“, добави председателят на комисията по финанси и бюджет. Той добави, че проектът за Бюджет 2020 г. е в размер на 1, 729 млрд. лв., заедно с промените, направени в комисията по финанси и бюджет.

„За изграждане, ремонт и поддържане на транспортната инфраструктура са предвидени близо 70 млн. лв., в това число и средства по оперативни програми. Отделно за ремонти на квартални улици и тротоари са заделени 50 млн. лв. За развитие и модернизация на градския транспорт в София предвидените средства са общо над 381 млн. лв. Почти 42 млн. лв. ще бъдат вложени в реконструкции на трамвайни линии.  За чистота на въздуха, озеленяване и управление на отпадъците  са предвидени повече от 294 млн. лв., вкл. и средства по оперативни програми. В тези пари са включени проектиране и изграждане на нови паркове – „Кукуряк“ в „Овча купел“, „Въртопо“ и Източен парк в район „Младост“ и др. Средствата за развитие на електронните услуги и дигитализация са над 4,7 млн. лв., като стремежът на това ново направление в структурата на СО е привличане на безвъзмездни европейски средства“, каза още Георги Георгиев.

Постоянната финансова комисия на Столичния общински съвет обстойно разгледа всички постъпили до момента предложения за изменение и допълнение на бюджета на София. Георгиев допълни, че балансът между всички приоритети в интерес на гражданите на София е изключително важен.

„Доброто планиране ни дава увереност, че и изпълнението на бюджет 2020 ще бъде добро. В резултат на обсъждането на всички постъпили предложения, бяха приети няколко изменения в приходната и разходната част на проекта за бюджет на Столична община за 2020 г. С общо 7,34 млн. лв. бяха увеличени очакваните приходи от данък МПС, данък възмездно придобиване на имущество и такса битови отпадъци. С тази промяна планираните собствени приходи за 2020  година вече са в размер на  790 млн. лв. или с  64,5 млн. лв. повече от миналата година“, завърши Георги Георгиев.

< Назад