06.02.2020

Георги Марков на среща в Пловдив за 30 години демокрация и „Феноменът Виктор Орбан”

„През изминалите 30 години София и Пловдив останаха единствените два града в Източна Европа, които не допуснаха червен или либерален кмет. Те вървяха ръка за ръка, особено в началото на прехода. 30 години дуетът София – Пловдив няма равен в Европа, той е уникален и е в основата на победата на демокрацията в България”. Това заяви снощи народният представител от ГЕРБ Георги Марков на среща с пловдивчани в зала „Съединение” на Регионалния исторически музей. На събитието на тема „30 години демокрация” присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният координатор на ГЕРБ в града под тепетата инж. Иван Тотев, общински съветници, заместник-кметове и районни кметове, много граждани.

„През тази година се навършват 30 години от първите свободни и демократични избори в България. А днес говорим за „побългарена демокрация” – президентът сваля доверие от българското правителство без да има право да го прави по Конституция. От това правителство, което съвсем скоро получи вот на доверие от парламента, преди три месеца получи вот на доверие от българските избиратели на местните избори, а преди осем месеца – и на евроизборите”, подчерта Георги Марков. Той припомни много незабравими мигове през тези години като многолюден митинг-концерт на Гребната база през 1991 година.

Народният представител Георги Марков представи и книгата си „Феноменът Виктор Орбан”. В нея той разказва за човекът, който като студент през 1989 г. се изправя на Площада на героите в Будапеща с думите: „Вън съветските танкове от Унгария!”.

Виктор Орбан е единственият дисидент, който днес управлява в Европа, заяви Марков и допълни, че три пъти последователно е избиран с две трети мнозинство от унгарския народ. Авторът разказа за политиката на Орбан към бежанците, за защита на християнска Европа и ценностите й, както и за успехите в икономиката, социалната политика и спорта в Унгария.

 

< Назад