26.02.2022

ГЕРБ-Бургас: Общините имат нужда от подкрепа за проектите си, 2022 г. ще е нулева на европейско финансиране

Да се отпуснат допълнителни капиталови разходи за област Бургас за ключови проекти. Това настоя групата на бургаските депутати от ГЕРБ-СДС. Те предложиха да бъдат предоставени още 268 506 000 лв. държавна субсидия и аргументираха защо са необходими те.

„Какво е увеличението на капиталовите разходи между 2021 г. и 2022 г. за някои от общините в област Бургас, която представлявам? За община Бургас се предвижда увеличение от 628 500 лв., община Камено - 153 800 лв, община Карнобат - 403 200 лв. Тенденцията е между 200 000 и 600 000 лв. увеличение на субсидията за общините тази година в област Бургас. Ясно, че нито с 1, нито с 2 млн. лв. ще решим всички проблеми. Средствата са недостатъчно, за да дадем възможност на общините да покажат потенциала си за икономическо развитие“. Това заяви Деница Николова по време на дебатите в НС днес.

Тя коментира, че сумата е голяма, но има основателна причина. „2022 г. ще е нулева на европейско финансиране. Ако преди всяка община разчиташе на капиталови разходи в размер на 20, 30, 50 млн. лв. от европейско финансиране, то през 2022 г. това няма как да се случи. Нямаме нито одобрени оперативни програми, нито споразумение за партньорство, нито одобрен План за възстановяване и развитие“.

Бургаският депутат допълни, че сумата за капиталови разходи за всички области в страната и за област Бургас, е крайно недостатъчна „Без капиталови разходи няма икономически растеж. Трябва да се възприеме подход за ревизия за капиталови разходи и за тяхното увеличаване, за да може все пак управляващата коалиция да постигне икомическия разтеж, заложен в бюджетната прогноза“, коментира Николова.

Жечо Станков акцентира върху самите проекти, предложени да бъдат подкрепени. „Управляващите заявиха, че бъдат финансирани добре подготвени проекти, а нашите са точно такива. Те са близо 60 за област Бургас и са важни за региона, който е и притегателен център за български и чуждестранни туристи. Искаме повече средства за инвестиции и индустриални зони. В това отношение Бургас е отлично подготвен за разлика от Варна например – ние се борим за финансиране на инфраструктурата на поредния  индуструален парк. Това ще даде шанс на инвеститорите да насочат усилията си към самото строителство на базата си, тъй като ще имат вече изградена довеждаща инфраструктура.“, коментира Станков.

Той посочи като основен акцент от предложенията не само инфраструктура в кварталите на Бургас, но и проектите за обхода на Бургас в посока Южно Черноморие, както и нова входно-изходна артерия на най-големия жилищен комплекс в общината - „Меден Рудник“ „Предвиждат се и средства за изграждане на нови корпуси за училища. Така ще продължим да качественото образование за нашите деца – бъдещето на Бургас. Сред предложенията са спортно училище със зона за спорт и общежитие, изграждане на нов учебен корпус в двора на ПГРЕ „Г. С. Раковски“ и ППМГ „Акад. Н. Обрешков“, нов училищен корпус и частично преустройство на училищна сграда към ОУ "Христо Ботев – кв.Сарафово, пристройка за разширение на сграда на ОУ “В. Априлов“.

Жечо Станков допълни, че групата на ГЕРБ-СДС е включила още средства за проекти в общините на територията на цялата област.

 

 

 

 

< Назад