10.06.2022

ГЕРБ-Габрово: Тунелът под Шипка не само, че не започва от Богомил Петков и Продължаваме промяната, а за малко да приключи завинаги с тях

Тунелът под Шипка не започва от Продължаваме промяната, нито от Богомил Петков или министъра в оставка Гроздан Караджов. Напротив, за малко да приключи с тяхното управление. Първо, опитаха да го спрат, по думите на министъра в оставка „да го канселират“, силово, с еднолично решение, после опитаха да променят така плана на Природен парк „Българска“, че да забранят изцяло строителството в района, в който попада тунела. Само благодарение на непримиримостта на габровци, на  острата реакция на габровската общественост, на кмета на общината Таня Христова, на народния представител Томислав Дончев "канселирането" му беше прекратено. След като тези опити не успяха, се заговори за повторна екологична оценка за проекта, което би го забавило с години. В крайна сметка, с повече от година закъснение, благодарение на упоритостта и неотстъпчивостта на габровската общественост, правителството подписа договора за изграждане на тунела под Шипка с изпълнителя, който беше избран още в края на февруари миналата година.

Това се казва в позиция на ГЕРБ-Габрово по повод коментари на народния представител от ПП Богомил Петков след подписването на договора за строителство на тунела под Шипка, че е успял да сбъдне мечтата си и да изпълни предизборното си обещание, благодарение на няколко човека от настоящото правителство. „За информация на Богомил Петков, защото габровци знаят, реалните действия по проекта стартираха за първи път при първото правителство на ГЕРБ, когато започна строителството на довеждащия да тунела път. С прекъсване от година и половина при управлението на кабинета „Орешарски“, обходният път беше завършен при другите правителства на ГЕРБ. Паралелно с това последният етап на проекта, изграждането на самия тунел, беше заложен в новата европейска  транспортна програма за финансиране. Проведен беше конкурс за избор на изпълнител и такъв беше избран. След обжалване, изборът на изпълнител беше обявен за законен и легитимен. Оставаше само да се подпише договора с него, за да започнат дейностите. Нещо, което служебните кабините и настоящите управляващи протакаха една година и няколко месеца в опити да спрат реализацията на този обект – 125-годишна мечта на габровци“, се казва още в позицията на ГЕРБ-Габрово.

От там уточняват, че представителите на ГЕРБ са удовлетворени, че опитите обектът да бъде спрян от новото правителство,не успяха, както и че договорът за изграждане беше подписан, макар и с повече от година закъснение, но „категорично не приемаме изявленията на народния представител от ПП Богомил Петков, че лично той и няколко човека в настоящото правителство са "сбъднали мечтата му за тунел". Призоваваме Богомил Петков към умереност в изказа, защото този тунел не е негова мечта, а мечтата на поколения габровци и жители на региона и защото зад стъпките за осъществяването й стоят усилията и неотстъпчивостта на много габровци. И не на последно място - подписан е договор, което безспорно е важна стъпка, но строежът не е започнал, още по-малко завършен. В тази връзка Богомил Петков, в качеството му на народен представител от управляващата партия да отговори на габровци, налични ли са средствата за строежа на тунела в бюджета на АПИ, кога ще започнат реалните строителни дейности и кога се очаква да приключат“, призовават от ГЕРБ-Габрово.

 

 

< Назад