20.04.2019

ГЕРБ направи обобщение на гражданските диалози за образование и регионално развитие

ГЕРБ направи днес обобщение на резултатите от гражданските диалози за образование и регионално развитие. Това се случи на специално събитие в театър „Азарян“ в НДК, а отчетът бе направен от министъра на образованието Красимир Вълчев, министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, зам.-министрите на образованието Деница Сачева и Таня Михайлова, зам.-регионалния министър Николай Нанков, както и от председателя на Комисията по образованието Милена Дамянова и Александър Ненков от Комисията по регионално развитие.

Инициативата на ГЕРБ стартира на 11 февруари тази година във Велико Търново. Гражданските диалози на тема образование и регионално развитие обиколиха всички областни градове в страната, а в тях се включиха представители на образователния сектор, на бизнеса, на местната, изпълнителната и законодателната власт, както и хиляди граждани. Целта на инициативата бе да покаже на широката общественост как българските населени места са променили облика си вследствие на европейската солидарност, какви инвестиции прави държавата в приоритетното си направление – образованието, и да даде платформа за дискусия между граждани и представители на институции с цел получаване на обратна връзка за работата им.

„Като гледам злобата на БСП – това само ме амбицира да ги победим на изборите. Някой си беше позволил да ме коментира за „пълзящата диктатура“, че било бисер. Иронизирах Иво Христов заради „пълзяща му автокрация“. Ако има автокрация как ще се съберат БСП в Южния парк, как всички тези скандали няма да спират от сутрин до вечер? Ако няма свобода на медиите, как това ще се случва? Всички скандали излязоха по толкова явен начин и това показа, че демокрацията си работи“, заяви председателят на ГЕРБ и министър-председател на партията Бойко Борисов по време на събитието. Той коментира, че винаги се е стремял да запази добри отношенията между институциите и затова когато върховният главнокомандващ е призовал генералите да се намесят във вътрешните работи, явно подтиквайки ги към установяване на диктатура – той си е замълчал.

„Няма да се сравняваме с „чеверме социалистите“. Не ги обиждам, цитирам Иво Христов. Нека си спомним как тези, които сега ни се заканват в Южния парк - през глава и панически бягаха за Брюксел. Приеха си закон да ги брани от преследване, а сега излизат, говорят и ни сочат с пръст. Това са същите хора, при чието управление по света рисуваха България с черепи, защото не се строяха пътища“, заяви Борисов.

Министър-председателят съобщи, че за другата година са предвидени 360 млн. за увеличение на учителските заплати. С това ще бъде изпълнен ангажимента на правителството за двойно увеличение на учителските заплати. „Направихме добри паркове, за да има къде да се събрат БСП“, посочи Борисов и допълни, че БСП изграждат редизборната си кампания с манипулации.

„До края на нашия мандат АМ „Хемус“ трябва да подмине Плевен и да стигне до Белокопитово-Буховци. Парите за „Хемус“ сме ги заделили. Във вторник правим 2 първи копки. Ударно започваме Шумен-Търговище. Наредил съм Мездра-Ботевград до две-три седмици максимум да стартира. АМ „Струма“ следващият месец ще подмине Благоевград и влиза в тунела „Железница“. В рамките на следващите година - две ще стигнем до Кресна. В началото на май започваме доизграждане на оставащите 20 км до границата със Сърбия. Така работим ние“, обобщи премиерът Борисов.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе категоричен, че образованието и регионалното развитие са две от ключовите политики на правителството и управляващото мнозинство в парламента. „През последните два месеца колегите от МРРБ, от МОН и от Народното събрание обиколиха всички области в страната, получиха обратна връзка за работата си от гражданите и местната власт, като същевременно показаха на хората колко важна е европейската солидарност както за развитието на образованието, така и за реализирането на различни инфраструктурни проекти – които носят развитието на населените места“, посочи Цветанов и обясни, че европейските средства не идват даром, а трябва да се заслужат и затова ролята на стабилното управление на премиера Борисов е изключително важна.

„119 км стратегически пътни проекти се изпълняват в страната. Безспорен приоритет е магистрала „Хемус“, която очакваме да ускори  икономическото развитие на Северна България. В края на миналата година правителството отпусна 1,12 млрд. лв. без ДДС за строителство на нови 134,14 км от магистралата, която през 2023 г. ще стигне до Велико Търново, изцяло ще бъде завършена до 2024г.“, заяви категорично регионалният министър Петя Аврамова. С национално финансиране ще се изгради Софийският околовръстен път в участъка от  пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“. От автомагистрала „Струма“ остават още 40,6 км и се надяваме, че ще бъде завършена в срок - до 2023 г.“, заяви регионалният министър.

„Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“, държавния  бюджет и програмите за териториално сътрудничество се рехабилитират над 820 км републикански пътища в цялата страна. С инвестициите от програмата 39 български града ще бъдат с нов облик. Подобрява се общественият транспорт чрез купуване на 111 екологични автобуси и тролеи, ремонт на спирки, подлези, надлези. Ремонтират се 416 учебни заведения с 255 269 деца и младежи. Ще бъдат купени 400 линейки и ще бъдат обновени 237 обекта на Спешната помощ“, съобщи още Аврамова.

„Диалозите на тема образование показаха, че по темата можем да водим смислен разговор. Образованието е бъдещето за децата ни. От него зависи в най-голяма степен развитието ни. Образователната система обучава деца, които ще бъдат на пазара на труда през 2060 година. Трябва да сме готови за предизвикателствата“, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Свършихме по-лесната работа - да запишем в училище 40 хил. деца, по-трудната е да осигурим ежедневната посещаемост“, подчерта образователният министър.

 

 

< Назад