08.09.2022

ГЕРБ обсъди с юристи в Благоевград предизборната си програма в сектор “Правосъдие”

Водачът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС за Благоевградска област Росен Желязков, заедно с колегите си от юридическия екип на коалицията Радомир Чолаков, Рая Назарян и Андрей Новаков дискутираха с юристи в Благоевград предизборната програма в сектор ,,Правосъдие”. В срещата участваха и кандидатите за народни представители Росица димитрова и Георги Георгиев.

„За ГЕРБ е важно да се направи такава реформа в правосъдната система, че да се преодолее в обществото недоверието в тази система, чувството за ненаказаност, впечатлението, че правосъдието закъснява. Ще работим за нов Наказателен кодекс, нов закон за административно-наказателното производство, което е предпоставка за бързо и ефективно правосъдие”, заяви Росен Желязков.

Той добави, че се създава впечатление, че правосъдната система страда от структурни дефекти, а обществото очаква да се направи правосъдието по-бързо, по-справедливо. „Дължим на хората не малка промяна, но през последните две десетилетия сме се нагледали на спонтанни и стихийни промени на закони”, допълни водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Благоевградска област.

Според Радомир Чолаков, през последната година няколко души са се опитвали да говорят от името на обществото и да налагат реформа. „ГЕРБ отказа да участва в разговори, в които едната страна доминантно казва какво да се случи в правосъдната система. Това трябва да стане след диалог. Всъщност това, което се случи беше да се закрият няколко структури и да се превземе като кораб на абордаж една структура, за да се сложи един определен човек начело”, коментира Чолаков. Той подчерта, че ГЕРБ-СДС има ясна позиция –  промяна на цялото законодателство.

„Трябва да бъде въведен нов принцип на ексклузитет, тоест един съдебен състав да гледа от началото до края едно производство, като това ще доведе до намаляне на отлагането по уважителни причини и бавенето на делата, каза Рая Назарян. Според нея е важно да бъде ревизирана цялата съдебна практика и да бъде уеднаквена. „В стратегията си обръщаме фокус към присъдните издръжки и тяхното навременно изплащане”, добави още Рая Назарян.

Юристите поставиха конкретн казуси, дадоха и свои идеи, които да помогнат, за да стане правосъдието бързо, но справедливо.

< Назад