11.06.2022

ГЕРБ-Перник беше домакин на политическо обучение, организирано от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков

Възможностите за финансиране, които дава Европа и оперативните програми, по които общините могат да кандидатстват с проекти за преасфалтиране, подмяна на водопровод и канализация, облагородяване на паркове, училища, детски градини - бяха част от основните теми на политическо обучение „Публична комуникация на европейски политики“, организирано от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в Перник. Той изрази и позиция относно пълната забрана на ЕП за производството на автомобили на бензинови и дизелови двигатели от 2035 година.

 

„По този начин ще започнем да субсидираме китайски марки автомобили, произвеждани в Африка, без да мислим за европейската индустрия. За мен това беше грешка и нека тези, които са го взели това решение, да си носят отговорност. Хората трябва да имат право да избират какво да карат“, коментира Новаков.

 

Гост-лектори на форума бяха социалният антрополог доц.  Харалан Александров, политическият психолог проф. Антоанета Христова и народните представители Кирил Ананиев и Младен Маринов.

В обучението участваха общински съветници, кметове на общини и населени места, общински лидери и представители на различните организации от областната структура на ГЕРБ- Перник.

 

Приветствие към участниците и гостите на срещата отправи областният лидер ГЕРБ – Перник  Емил Костадинов, който благодари на евродепутата Андрей Новаков за приятелството, което  нееднократно е демонстрирал към област Перник и подкрепата му, включително на европейско ниво.

Костадинов сподели и тревогите на общините от региона в годината с най-висока инфлация в страната и това е, че най-малко увеличение получи фонд работна заплата на общинските администрации, което демотивира служителите и започват масово да напускат.

 

„Нарастват текущите разходи за издръжка и са поставени под риск новите инвестиционни програми за 2022 г., както и започнатите вече проекти“, изрази притеснение Костадинов.

 

Народният представител Кирил Ананиев с тревожност каза, че няма как ПГ на ГЕРБ – СДС  да се съгласи и да подкрепи бюджета, както е подготвен от управляващото мнозинство.

 

„Проектът за  Закон на държавния бюджет не беше подкрепен и от работодателите и синдикатите. Няма правителствена и неправителствена организация, която да подкрепи този бюджет. Това е трета итерация на бюджета за тази година. В рамките на 9 месеца се предложиха шест макроикономически прогнози, което означава нестабилност в макроикономическото планиране. Недопустимо е, когато се внася проект на бюджет - той да не е придружен с тригодишна бюджетна прогноза. Недопустимо е огромното увеличение на дълга, което ще увеличи задлъжнялостта на поколенията след нас“, сподели Ананиев. 

 

Неговият колега Младен Маринов не скри че, през последните дни към всички останали кризи, в които ни вкара правителството, се добави и още една - политическата.

„В същото време войната между институциите, разпалена от днешните управляващи, доведе до това българските граждани да се чувстват все по-несигурни. Включително и чрез създаването на условия за ръст на престъпността. И отново върху ГЕРБ ще падне основната тежест за разрешаването на всички кризи“, посочи народният представител Младен Маринов.

 

Според социалният антрополог Харалан Александров усещането на все повече хора е, че сме в дълбока безпътица и че няма лидерство.

„Няма кой да се ангажира с тази ситуация. Това води до много висока тревога. Страшно много хора се чувстват изоставени предадени, разочаровани, което на свой ред генерира параноидна картина от конспиративен вид. Това правителство поставя под много сериозен въпрос геополитическата ориентация в България“, анализира Александров. 

 

Проф. Антоанета Христова заяви, че се е включила с изключителна отдаденост на каузата за въвеждане на смесено гласуване, за да се  преустанови на дискриминационния метод на гласуването през машини във връзка с избрани групи хора. Според нея проблемите при машинното гласоподаване са контролът и високата степен за опция за операция.

< Назад