08.09.2020

ГЕРБ почете загиналите за Освобождението на Добруджа

Народните представители от ПГ на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев и Даниела Димитрова, общинските съветници Иво Пенчев, Детелина Николова и Камелия Койчева, членове и симпатизанти на партията се включиха в събитията, с които днес в Добрич беше почетена паметта на храбреците, воювали за свободата на Южна Добруджа.

Във военното гробище-музей духовници отслужиха панихида за войниците и офицерите, паднали в Добричката епопея на 5-7 септември 1916 година и намерили вече покой в гробищния парк, в който на някои от надгробните кръстове просто пише „българин - неизвестен".

Поклонение се състоя на паметника на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа.

Там депутати, общински съветници, представители на партии, организации, граждански сдружения, много добричлии, поднесоха венци и цветя.

Без паметната битка за Добрич през 1916-а и готовността на българския войник да се бори срещу всеки враг и агресор нямаше да го има Крайовският договор, с който Южна Добруджа през 1940 година се възвръща в пределите на България, заяви в словото си на тържеството командирът на Съвместното командване на специалните сили генерал-майор Явор Матеев, чийто прадядо е воювал на Добруджанския фронт.

 

 

< Назад