18.05.2022

ГЕРБ-СДС: Единственото, което ни гарантират мерките на правителството е, че ще станем по-бедни

Обявените антикризисни мерки не целят да решат иконoмическата,  а управленската криза, в която правителството е изпаднало. Това каза народният представител от ГЕРБ-СДС Тома Биков на брифинг в Народното събрание. Той подчерта, че с последните си действия управляващите са открили предизборната си кампания, а кога ще влязат мерките и как ще бъдат приложени остава неясно.

Единствено, което ни гарантират мерките на правителството е, че ще станем по-бедни, уточни Делян Добрев. „Това, което ще постигнат мерките е да напомпат допълнително инфлацията, а колкото по-висока е инфлацията, толкова по-бедни ставаме“, каза Добрев. Според него средствата за пенсиите няма да покрият покачващата се инфлация.

Делян Добрев подчерта, че инфлацията в ЕС е 7, 5%, а в България 14.4%. “Тези мерки ще я вдигнат значително следващите месеци. Нищо чудно инфлацията у нас да стане три пъти по-висока от европейската, така губим всякакви шансове за еврозоната на 1 януари 2024 година.”, каза Добрев. 

По думите му високите нива на българската инфлация се дължат на това, че правителството не е успяло да овладее цените на тока и газа.

Томислав Дончев също заяви, че обявените днес мерки са в подкрепа на инфлацията.  Той потвърди, че в края на годината инфлацията в България ще е тройна на европейската и накрая  войната между цени, заплати и плащания ще бъде спечелена от цените. По думите му мярката за премахването на ДДС на хляба е насочена към търговците, а клиентът няма да спечели. Според него правителството се фокусира върху търговците. „Мярката за бензина ще доведе до хаос по бензиностанциите и удвояване на времето за обслужване", каза Дончев.

Според Деница Сачева предложените мерки са популизъм и безотговорност към бъдещето.

Тя посочи, че Кирил Петков отново е излъгал, че по времето на ГЕРБ пенсиите са вдигнати само със 100 лева. „ През 2009 година минималната пенсия е била 140 лева, а през 2021 година тя вече е 300 лева, плюс въведена добавка. Голямото увеличение на пенсиите, което се прокламира се дължи и е благодарение именно на тази добавка от 60 лева, която ГЕРБ въведе“, каза Сачева. Тя уточни, че ГЕРБ е направила така средствата да отидат при пенсионерите веднага. Според Деница Сачева механичното вкарване на тази добавка в пенсиите в дългосрочен план ще изкриви пенсионната система.

„Манипулация и груба лъжа е да се говори, че са спрени кражби на публични средства и тези средства отивали за българските пенсии. Говореше се за някакви митични 10 млрд. лв., това са пълни лъжи. Никакво 20% увеличение на пенсиите не е договоренено от четворната коалиция, Увеличението, договорено от тях, е едва 4%. Ще има около 200-300 хил. пенсионери, които след така нареченото колосално увеличение на пенсиите, ще загубят 10 лева, защото губят втората добавка, с която изравняват договорите си през декември", добави Сачева.

"Ясно е, че тези мерки влизат в сила не днес, когато хората имат нужда, а някога. Има два сигнала, че правителството се готви за предизборна компания-първият са мерките, вторият- появата на Бойко Рашков, който изскочи от нищото и отново говори за чували. Той винаги изскача, когато правителството има грандиозен проблем или е в предизборна кампания", подчерта Десислава Атанасова. Тя отчете, че Рашковото МВР е подслушвало над 1000 граждани, тъй като явно Бойко Рашков е искал да знае какво се случва във всяка централа по време на предизборната кампания.

„За важните теми Рашков не говори, той си избира медия, пред която да даде магистрално интервю. Когато правителството стремглаво пада, Рашков стремглаво организира интервюта срещу опозицията",каза още Десислава Атанасов

< Назад