03.03.2021

ГЕРБ- Смолян се включиха в проявите, посветени на Освобождението на България

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и народният представител д-р Красимир Събев се включиха в проявите посветени на Националния ни празник – Трети март. Те отдадоха почитта си към загиналите воини за свободата на България и поднесоха цветя пред паметниците на героите.

Д-р Дариткова заяви пред ученици на площада в кв.Устово , че подвигът на този ден е неизмерим, неподвластен на времето, защото всеки българин го носи в душата си. „Нека помним, нека бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух“, добави председателят на ПГ на ГЕРБ.

Отбелязването на празника започна с благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св. Никола”, отслужен от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Смоленски епископ Висарион. Проведе се и почетен караул в памет на загиналите за свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк в Смолян.

„3-ти март е денят на нашата Свобода след пет века османско владичество. В този ден се събуждат най-съкровените ни чувства на преклонение и национална гордост пред героите на Руско-турската освободителна война и българските опълченци, пред всички велики личности, възрожденски просветители и революционери, пред борците за българска църква и училища, пред хилядите знайни и незнайни българи, отдали живота си, за да я има България”, каза в тържественото си слово кметът на Смолян Николай Мелемов. Той припомни историческите събития , когато на 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерал Пьотр Черевин и в Устово се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан-Стефански договор.

Слово за Трети март произнесе и изпълняващият длъжността областен управител Адриан Петров.

Сред официални гости на тържественото честване на Трети март бяха общинските съветници от ГЕРБ Мария Семерджиева, Екатерина Гаджева, Божидар Шуманов, зам.-кметът Марин Захариев, командирът на 101 Алпийски полк полковник Димитър Кацаров и общественици.

Младежи от структурата на ГЕРБ поднесоха венци от името на народните представители на ГЕРБ и евродепутата Асим Адемов.

< Назад