20.02.2020

ГЕРБ-София почете паметта на Апостола на свободата

ГЕРБ-София почете паметта на Апостола на свободата. Представители на организацията присъстваха на тържествената церемония по повод 147 години от гибелта на Васил Левски пред паметника му в центъра София.

Венци и цветя поднесоха народни представители от ГЕРБ, общински съветници, представители  структурите на ГЕРБ-София. Пред завета и делото на Левски се поклониха десетки граждани.

В стъпителните си думи по време на церемонията кметът на София Йорданка  Фандъкова подчерта, че преди 147 години на това място Васил Иванов Кунчев извървява последните си земни стъпки и вместо смърт среща безсмъртие, вместо забрава - вечна слава, вместо тъмнина - запалва факела на свободата.

"С делата си Апостолът на свободата става и Апостол на сърцата, който с примера си изтрива страха, и с кураж, и с постоянство сее семената на надеждата и на любовта към отечеството. Всяка негова дума и дело са устремени напред, не вперени в настоящето, а отправени смело в бъдещето“, заяви кметът на София.

По рано днес с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена панахида в памет на Апостола на свободата в храм „Света София от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрполит, в съслужение със столични свещеници.

От храма тръгна литийно шествие до паметника на Апостола на свободата, където се проведе възпоменателната церемония по повод 147 години от обесването на Васил Левски.

< Назад