01.02.2020

ГЕРБ в Пловдив отдаде почит към жертвите на комунистическия режим

Народният представител от ГЕРБ Спас Гърневски и членове на младежката организация на партията в Пловдив отдадоха почит на жертвите на комунистическия режим.

В Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим пред паметника „Свидетелят” в центъра  на града бяха положени венци и цветя от структурата на ГЕРБ в Пловдив-град и от членовете на Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ.

На церемонията, организирана от Съюза на репресираните от комунистическия терор, реч произнесе пердседателят му Атанас Узунов. Той разказа за хилядите жертви и за „Кървавия четвъртък” на 1 срещу 2 февруари 1945 година, когато са изпълнени първите присъди на така наречения Народен съд и са убити много представители на елита на България - регенти, депутати, офицери, министри, общественици.

Атанас Узунов припомни и за десетките хиляди избити без съд и присъда в първите месеци след пристигането на Червената армия на Съветския съюз. Той разказа истории за избивани и измъчвани хора в различни населени места около Пловдив, като Съединение, Цалапица и др. Сред жертвите по заповед на съветски военни имало жени и деца, каза той и цитира документи от Държавен архив и публикувани книги.

След събитието младежите от ГЕРБ проведоха интересен разговор по темата с народния представител Спас Гърневски и с Атанас Узунов.

„Историята трябва да се знае, помни и предава на идните поколения такава, каквато е, за да не допускаме никога повече подобни зверства да се случват в държавата ни. Гордея се, че именно по инициатива на ПП ГЕРБ от 2019 г. в учебните програми за 10-ти клас в българските училища залегна темата за зверствата и престъпленията на комунистическия режим. Промяната е революционна, защото 29 години след свалянето на Тодор Живков и края на еднопартийния режим на БКП, българските ученици знаят за онзи период само това, което чуват у дома от родители, близки или роднини.”, заяви ръководителят на МГЕРБ в Пловдив Мирослав Тенев.

< Назад