11.07.2021

Хаос с машинното гласуване в Ямбол

Хаос с машинното гласуване в Ямбол констатираха представители и наблюдатели от ГЕРБ-СДС. Така започна и така продължава машинното гласуване и изборния ден в Ямбол. Опашки пред избирателни секции, изнервени гласоподаватели и блокиращи машини!

Коалиция ГЕРБ-СДС подаде серия сигнали за нарушения на изборния процес.

След сигнал за нестартиралата работа на машина в секция 16 в Ямбол и невъзможност на избирателите да гласуват, едва след 12 часа на обяд бе разрешен вота с хартиени бюлетини в посочената секция. В секция 67 въпреки проблема с машинната, не е разрешен вот с хартиени бюлетини. ГЕРБ-СДС подаде втори сигнал свързан с проблемната 67-ма секция. От самия старт на гласуването машината блокира непрекъснато и след всеки избирател се рестартира. Това създава непрекъснато напрежение сред избирателите и забавя много процеса на гласуване. От коалицията настояват да бъде създаден нормален избирателен процес в Ямбол.

За фрапиращо нарушение в изборните секции в Ямбол сигнализира Коалиция ГЕРБ-СДС в  РИК.  В никоя от изборните секции и помещения не се извършва дезинфекция на картите за машинно гласуване, след тяхното използване. Не се предоставят на избирателите и ръкавици за гласуването. „Това нарушава противоепидемичните норми, въведени и действащи към момента“, се казва в сигнала.

Сигнал за наличие на агитационни материали пред избирателни секции 21 до 26 и 97-ма в център „Каритас“ в Ямбол подаде ГЕРБ-СДС. „Настояваме за проверка и незабавно премахване на агитационните материали, които нарушават  разпоредбите на Изборния кодекс“, се казва в сигнала.

„Свидетели сме на хаос в изборния процес. Така се правят избори от служебно правителство!“, коментираха от Коалиция ГЕРБ-СДС в Ямбол.

 

< Назад