23.11.2017

Христо Гаджев: С оставката си Димитър Главчев спря опитите на БСП да отклонява енергията на обществото от европейския дневен ред

Това, което Димитър Главчев направи с оставката си, е да спре опитите на опозицията и най-вече на БСП да отклонява енергията на цялото ни общество от европейския дневен ред, да забавя процеса на приемане на законодателството, да блокира работата на институциите на страна ротационен председател и то в зората на нашето председателство. Това каза народният представител от ГЕРБ-Христо Гаджев по време на разговора си с Клара Маринова в ефира на радио К2. „Най-нежеланото нещо по време на едно европредседателство е то да се политизира вътрешнополитически. Точно за да не се върви по този път Димитър Главчев взе една отговорна и мъжка позиция. Искам категорично да заявя, че проблеми в парламентарната група на ГЕРБ няма. С Главчев загубихме един наистина качествен председател. Цвета Караянчева тепърва ще докаже, че е на много високо ниво и ще се справи прекрасно с длъжността си”, каза още Гаджев.

 

Христо Гаджев заяви, че оценката на председателя на ЕП Антонио Таяни е била, че българското правителство се справя много добре с подготовката на европредседателството. Вижда се, че дневният ред, поставен от нас, е изключително важен за Европа. „Какво печели България от това европредседателство?”, попита водещата Клара Маринова. Христо Гаджев отговори, че по този начин показваме, че можем да бъдем лидер и сме един необходим член на ЕС, който ще се присъедини към вътрешноинтеграционните пространства, каквито са Шенген и еврозоната, както и към европейския отбранителен съюз.

 

Христо Гаджев заяви, че българското европредседателство е изключително важно за даването на ясна перспектива за страните от Западните Балканите, че мястото им е в ЕС. Той подчерта, че темата е била поставено от страната ни, а до преди половин година тя изобщо не е била в европейския дневен ред.

 

„Онзи ден прочетох коментар на колега журналист, който призова да не се създават напразни илюзии в страните от Западните Балкани!”, отбеляза водещата Клара Маринова и помоли своя събеседник за коментар. Той отговори, че в стратегическата рамка на ЕС следващо разширяване наистина не е предвидено. Ние обаче трябва да дадем ясен сигнал, че мислим за Западните Балкани, че търсим вариант да намерим начин да интегрираме техните икономики и техните граждани в европейския модел. В противен случай рискуваме да ги изоставим и цялото желание за реформа и приобщаване да бъде унищожено. Тук са важни и някои малки детайли, които за нас са приоритет, като отпадането на роуминг таксите. Христо Гаджев обясни, че в момента например се водят разговори на правителствено ниво между България и Македония за намаляване на роуминг таксите, а една от целите на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани през май следващата година е да се приеме пътна карта в тази посока. Това ще е една видима мярка, която всички граждани ще усетят.

 

Христо Гаджев подчерта, че е много важно по време на нашето председателство да се даде тласък на проектите за свързаност на региона. Тук не става дума само за пътна инфраструктура, а и за дигитална свързаност. Това е както от европейски, така и от български интерес.

„Историческата памет от последните 30-тина години сочи, че смяната на председателя на българския парламент (Савов, проф. Герджиков) се следва от падане на изпълнителната власт. Каква е ситуацията днес у нас? Има ли заплаха за кабинета „Борисов 3“? Стабилна ли е коалицията и как оценявате заключението на Валери Симеонов, че „Борисов се държи като самовластен властелин и управлява дори и Народното събрание!“?, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че сегашната ситуация няма нищо общо с предишните два случая, когато оставките наистина са били предизвикани от напрежения в управляващата коалиция. Народният представител беше категоричен, че сегашната ситуация изобщо не е такава, а диалогът между коалиционните партньори е много добър. Народният представител категорично заяви, че оставката си е била личен акт на Димитър Главчев.

 

Във връзка с обещаната от ГЕРБ промяна на Конституцията за отпадане на престъпленията, свързани с приватизацията, Христо Гаджев обясни, че като цяло преходът е бил добър и успешен, въпреки че е имало и доста грешки. Той продължи, че не всички приватизационни сделки са грешни, въпреки че такива наистина е имало. Относно заявлението на лидера на БСП, че ще подпише предложенията за промени в Конституцията, но няма да ги подкрепи в пленарна зала, народният представител коментира, че това показва нежеланието на БСП да се отвори темата и да се види наистина какво се е случило.

 

„Давате ли си сметка каква „Кутия на Пандора” се отваря? Първо пада обвинение върху службите, които трябва да се занимават с тези процеси. Вие директно им удряте шамар, като казвате – нищо не сте свършили, дайте сега наново. Второ, самият Вие казахте, че не всички сделки са били криминални, знаете ли колко много време трябва, за да откроите едните от другите?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че не е работа на политиците да открояват. Просто през годините има много дела, които са били започнати и трябва да се даде възможност те да бъдат завършени. На въпроса не се ли създава по този начин грешен имидж за България сред външните инвеститори, че една сделка може да бъде сключена, а после разтурена,  народният представител отговори, че едното няма нищо общо с другото. И в момента ако сделка се сключи на базата на престъпление, тя е нищожна. „Тук става въпрос за това при наличие на доказателства за извършване на престъпление при дадена приватизационна сделка да се продължи разследването. Тук не става дума да се казва – еди кой си е направил лоша сделка, фалирал е нарочно предприятието и т.н. Тук става въпрос наказателните производства, които са били започнати, да могат да бъдат завършени така, че да имаме справедливост. А един инвеститор, външен или български, би трябвало водещата му позиция да е да прави законосъобразни сделки”, коментира Христо Гаджев.

 

< Назад