20.06.2022

Христо Терзийски уважи 100-годишния юбилей на читалището в Слокощица

100 години от създаването си отбеляза днес народно читалище “Просвета - 1922” в кюстендилското село Слокощица. Юбилея на читалището в родното си място уважиха народният представител от ГЕРБ - СДС Христо Терзийски и кметицата Венера Илиева.
На ръководството на читалището Терзийски подари икона на Иисус Христос, дело на местен художник. “Винаги с Бог напред и нека да ни закриля във всичко”, каза Терзийски. Народният представител поздрави сърдечно своите приятели и познати, и пожела на културната институция и самодейците да бъдат все така ревностни пазители на българщината и хубавите ни народни традиции.

Празничното отбелязване в Слокощица започна с богата фолклорна програма с участието на: танцов състав “Пауталия”, фолклорна формация “Гайтанче”, ФГ “Бисери” и оркестър “Шевица”. Интересна част от програмата бе пътуващото читалище “Бащино огнище” на Ивайло Шопски, което е единствено по рода си в света.
В двора на училището имаше изложение на занаятчийски продукти, както и фотоизложба на местни самодейци и техните инициативи. Петър Петрушев пък показа как се замесва и пече хляб с жива закваска.

Председателката на читалището Снежана Пенова припомни историята на създаването му, както и моменти от неговата богата и разнообразна дейност през годините. Към жителите и гостите Пенова се обърна с думите: “Приветствам ви със 100-годишния юбилей на нашето читалище! Такъв юбилей се празнува само веднъж, затова всички от ръководството сме се постарали да го организираме добре и да направим незабравим празника. Честит юбилей на всички присъстващи!”

< Назад