18.07.2015

И тази година ГЕРБ дари средства за храмовия празник в Баховица

И тази година, както винаги, ПП ГЕРБ отново дари средства от субсидията си за храмовия празник на църквата „Св. Марина" в ловешкото село Баховица. Той бе вчера, но официално отпразнуван днес, 18 юли. Тържествен водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. На празничната служба бяха народният представител Корнелия Маринова, общински ръководител на ГЕРБ, общинският съветник Ценка Лазарова, Петко Колев от общинското ръководство, също сред дарителите за празника.

Вече сме дарявали икона на Божията майка, затова днес, два дни преди големия християнски празник Илинден, дарихме икона на пророк Илия. И заедно с жителите на Баховица запалихме свещ за здраве и просперитет на всички. Ние сме тук и в делник, и в празник и това се вижда от хората, затова и днес те ни благодариха не само за дарението, а преди всичко за вниманието към тях, сподели Маринова.

През 2013 г. ПП ГЕРБ дари от субсидията си 1000 лв за „Св. Марина" за нова камбана на светата обител, след като предишната бе открадната преди години.

След литургията днес отец Кънчо Кабадийски освети в двора на църквата курбан за здраве, мир и добруване на жителите на Баховица, който бе раздаден на миряните.

Храмът в Баховица има тежка история. През 30-те години на миналия век започва градежът му. Почти завършен строежът бил изоставен поради липса на средства. Осветен е едва през 1971 г. от покойния вече патриарх Максим.

По времето на комунизма през 80-те години на миналия век храмът бил превърнат в зърнен склад, започнал да се руши, пропаднал покривът, рухнала мазилката, изчезнали иконите и камбаната.

През 2003 г. с помощта на дарители жителите на Баховица започнали да възстановяват църквата, а първото богослужение след близо 40 години било отслужено на Въскресение Христово през 2008 г.

 

< Назад