16.09.2022

Инж. Росица Димитрова: Извънредната сесия на общинския съвет Благоевград е безпрецедентна и скандална с решението си за гласуване на заем от 18 милиона лева

Категорично се обявявам против решението на общинския съвет Благоевград за тегленето на заем от близо 18 милиона лева за обновяването и реконструкцията на парк Бачиново. Това е поредния опит за прокарване на интереси, които са в противоречие с належащите нужди на града.
,,Като гражданин на Благоевград аз милея за родното си място и твърдо подкрепям изграждането  паркове, басейни и зелена градска среда, но тегленето на заем с подобни размери, който ще изплащаме с години, е недопустимо. Няколко въпроса остават без отговор. Защо това се случва на извънредна сесия, защо обществото не беше уведомено предварително, защо толкова важно решение се  вкарва в последния възможен момент за гласуване като извънредна точка”, коментира Димитрова.
Параметрите на заема са: Общината трябва да изплаща тези пари в следващите 240 месеца или 20 години, парите ще бъдат погасявани с бюджетни средства, залог за заема са всички настоящи и бъдещи приходи на община Благоевград.
По думите й това означава, че се изчерпват възможностите за бъдещи проекти, заеми и участия в програми с европейско финансиране, поради достигане на тавана от кредитен лимит. Искам да подчертая, че обновяването и реконструкцията на парк Бачиново е възможно да се случи със средства, които не са обвързани с бюджетните.
Много по-належащите проблеми на община Благоевград са свързани с безработицата, високата инфлация и инфраструктурата на града. В този смисъл напълно подкрепям позицията на общинските съветници от ГЕРБ и за пореден път се обявявам категорично против това решение.



< Назад