29.11.2019

Йорданка Фандъкова: Образованието е двигателят на развитието на нашето общество

Образованието е лична моя кауза и водещ приоритет като кмет. Именно образованието е двигателят на развитието на нашето общество, основна движеща сила в икономиката и защита срещу популизма, манипулациите и фалшивите новини. Това заяви председателят на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ Йорданка Фандъкова по време на конференцията „Ролята на образованието за насърчаване на фундаменталните ценности на ЕС“. Форумът се провежда в „Гранд хотел София“, а негови организатори са Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, Центърът за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“ и Фондация „Конрад Аденауер“.

„Ценностите на ЕС – свободата, човешкото достойнство, върховенството на закона, солидарността – са в основата на нашето общество. Те не идват даром и не трябва да ги възприемаме за даденост. Важно е да ги отстояваме ежедневно – с работа в семейството, в училището, в институциите“, посочи кметът на София. Тя съобщи, че за 10 г. Столична община е изградила над 100 нови сгради на детски градини и 20 нови училищни сгради. „Привестваме решението на българското правителство да отпусне с новия държавен бюджет 70 млн. лв. за строителство на детски градини и училища. Ние вече имаме разработени проекти и сме готови да се възползваме от възможността“, обясни Фандъкова. По думите й София е център на знанието и иновациите. „Технологичният сектор се развива много бързо. В Столична община дори ще имаме заместник-кмет с такъв ресор. София е в топ 10 на най-атрактивните за инвестиции големи градове в класацията на „Файненшъл таймс“. Именно благодарение на това много млади хора се завръщат от чужбина, за да работят у нас. Това доскоро бе мечта, а днес е реалност“, отбеляза тя.

„Образованието е наш приоритет. То е ценност, която изповядваме. Човешкото достойнство, демокрацията - това са ценности, които са много важни за европейския ни начин на живот. Ние трябва да научим децата на тези ценности още в семейството и да им покажем положителните примери. Човешкото достойнство е най-големият капитал на съвременния човек“, бяха думите на председателя на просветната комисия в Народното събрание Милена Дамянова.

 

Според ръководителя на Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в София Торстен Гайслер ЕС представлява взаимна подкрепа, но е преди всичко и съюз на ценностите. „При истинската демокрация малцинствата имат равни права, затова е важно не само да говорим за ценностите, но и да ги популяризираме. Основаната цел на образованието е не само да се развива умения, но и да насърчава социалното приобщаване“, коментира Гайслер.

„Популяризирането на ЕС и ценностите му е много важно, особено в страните извън Съюза“, подчерта стратегическият координатор и научен изследовател към Центъра „Вилфрид Мартенс“ Федерико Отавио Рехо. По думите му подобни форуми са много ценни, защото предоставят платформа за дебат между институциите и гражданския сектор, на базата на който могат да се формират нови политики в различни сфери.

 

 

 

< Назад