01.04.2021

Иван Вълков: Жп гарата в Карнобат с европейска визия, голям ремонт очаква и тази в Айтос

Продължаваме с обновяването и инвестициите в надеждна, транспортна инфраструктура. Тя е средство за сближаване на регионите, намаляване на икономическите и социални различия и подкрепа на икономическите инициативи. В тази посока е и ключов за региона проект – обновяването на жп пътя Бургас-Пловдив- София. Ако времето за изминаване на това трасе се намали до 3 1/2 ч., много хора ще предпочетат този начин на пътуване, много фирми ще изберат този транспорт за своите стоки. Ще е нещо като автомагистрала „Тракия“, но на релси“. Това коментира кандидатът за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС Иван Вълков по време на открита приемна в Карнобат.

Той подчерта, че към настоящия момент Бургас е център на железопътния товарен и пътнически транспорт, но се изискват още усилия и ефективност в тази посока. Вълков добави, че ремонтът и модернизацията на отсечката Бургас-Пловдив-София са изпълнени на около 70%. Цялата линия ще бъде удвоена и електрифицирана, ще бъдат обновени гаровите комплекси по трасето. В следващите години в България ще бъдат вложени и 6 млрд. лв. за железопътния транспорт, в това число и за обновяване на жп състава.

„Вече е готов за въвеждане в експлоатация и гаровият комплекс в Карнобат, който беше напълно обновен. Същото предстои да се случи и с гарата в Айтос. Факт е, че имаме държавно финансиране за закупуване на 15 чисто нови мотриси. Вече разполагаме с две от тях, до края на лятото останалите ще пристигнат. Получихме нотификация от ЕС и разрешение за закупуване на 25 нови влакови композиции, които ще бъдат доставени  в периода 2021 – 2025 г.“, поясни Иван Вълков.

Той коментира с жителите на Карнобат и още една важна жп връзка за тях, по която се работи. „От много години пред бързата и надеждна жп връзка между Бургас и Варна стои едно старо „запушване“ между Карнобат и Синдел. Там се изгражда от години тунел. Вече е осигурено финансирането, обектът е готов около 60% и сериозно напредва. До края на 2022 год. съоръжението ще бъде завършено, което означава, че ще се намали разстоянието между двата областни центъра, а и ще се изминава с по-висока скорост“.

Кандидатът за депутат от ГЕРБ сподели, че ще работи и за жп връзката между Бургас и неговото летище , която ще бъде продължение на релсовия път между Пристанището и гара „Владимир Павлов“. „Най-малката полза е това, че ще се намали интензивният автомобилен трафик през лятото. Това ще даде и от полза на туристическия сектор. От екологична от гледна точка на икономическата ефективност развитието на железопътните превози на товари и пътници в България е без алтернатива“.

< Назад