13.02.2021

Иван Вълков: Промените в Закона за гражданското въздухоплаване са в полза на гражданите и техните права като пътници

„С промените в Закона за гражданското въздухоплаване, приети на второ четене, се даде окончателна възможност жалбите на авиационните пасажери да могат да се предявяват срещу авиокомпаниите по международните и вътрешните линии в срок до една година от деня, в който е трябвало да пристигне, или от деня на прекратяване на превоза. Това ще даде възможност по-рано да е възможно изплащането на обезщетение за загубен багаж, закъснение или отмяна на полет. Радвам се, че работата ни по тези промени беше ползотворна и те вече са факт“. Това коментира народният представител от ГЕРБ Иван Вълков след гласуваните промени в Закона за гражданското въздухоплаване.

Той припомни, че досега правото на иск срещу превозвача по международните превозни договори се погасяваше в двегодишен срок, а по вътрешните - в шестмесечен срок.

„Гласувахме още изменения, свързани с регулацията на условията и реда за експлоатация на дроновете. Те ще се определят в бъдеща наредба. Също така се дава възможност малки летища, които към настоящия момент са летателни площадки, ако разполагат с подходящо оборудване и отговарят на изискванията съгласно нормативната уредба, да могат да обслужват международни полети с общо предназначение“, поясни още бургаският депутат.

 

< Назад