02.04.2014

Ивелина Василева: Заразата, която плъзна от МФ чрез непрозрачното разпределение на средствата, вече е овладяла и другите ведомства

Заразата, която плъзна от Министерство на финансите, чрез непрозрачното разпределение на средствата, вече е овладяла и другите ведомства. Това заяви пред журналисти в Народното събрание народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева. По думите й, става въпрос за програмата на Министерството на младежта и спорта, за която по инвестиционната програма министерството е получило 20 млн. лева за изграждане на многофункционални спортни площадки в общинските центрове и покрити плувни басейни в тях. „Това са тези 20 млн. лева, които са определени в Програмата за регионално развитие и растеж на Министерски съвет за Министерството на младежта и спорта. Програмата на министерството е озаглавена „Програма за изграждане на многофункционални спортни площадки в общинските центрове и покрити плувни басейни към тях”. Това, което ние идентифицирахме, е поредната проява на безобразие. В началото на месец март в някои от общините, разбира се, преференциално, за пореден път непрозрачно, общини, които имат силно присъствие на ДПС, започнаха да се събират общинските съвети, за да взимат решение за предоставяне на министерството на правото за строеж на спортни площадки”, обясни Василева. Като пример тя посочи, че това се е случило в 5 села от Община Руен – решение на Общинския съвет за изграждане на спортни площадки, в Кърджали – други 5 села, Гоце Делчев – други 6 села и други. „Няма нищо лошо в това, да се изграждат площадки. Първо, обаче, никой не говори, как са избрани тези общини, нито как са подбрани тези села. Не става въпрос за общински центрове, нито пък става въпрос за покрити плувни басейни. Какви са критериите, какви са начините, по които ще бъдат разпределени тези средства, които ще бъдат разпределяни директно от Министерството на младежта и спорта – за пореден път избирателно и преференциално”, категорична бе Ивелина Василева.

„Приветстваме идеята за инвестиции в спортна база, но правена по съвсем прозрачен начин. Силно притеснени сме от това разпределение на средствата и не сме убедени, че тези средства ще дадат необходимия ефект”, обясни народният представител от ГЕРБ Иван Чолаков. Пред журналистите в Народното събрание той заяви, че се изисква съчетаването на няколко много важни неща: първо – спортно-материална база; второ – финансиране; трето - спортни педагогически карти и спортисти. „Вижда се как нашият спорт бавно потъва. Виждате как са разпределени средствата – в села, в които има по 100-300 души. С изграждането на басейн в Крушаре с 1000 жители, басейн за 1 200 000 лева. Друг пример – изграждане на спортна зала в Гоце Делчев – там не развиват салонен спорт. Там развиват футбол и всичко, което е навън”, посочи Чолаков.

Според Ивелина Василева, има отказ на министъра да съобщи конкретна информация и всичко това се случва междувременно, целево, насочено към определени общини. „Видно е, че нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено. Когато говорим за публични инвестиции, говорим за парите на българските данъкоплатци. Това не са личните средства на управляващите. Това са средства, които трябва да се разходват за конкретни цели. Те трябва да бъдат разходвани, след като бъде направен реален анализ на нуждите, съответно изчисляване на необходимата инвестиция и целта ще бъде полза за целия народ и развитие на масовия спорт. В България има хиляди села, които имат нужди. Това, което виждаме от случващото се в Министерството на младежта и спорта, е показателно, че заразата, която плъзна от Министерство на финансите чрез непрозрачното разпределение на средствата, вече е овладяла и другите ведомства, по същия непрозрачен начин, без принципност и ясни критерии”, подчерта Василева.


< Назад