16.02.2021

Ивелина Василева: Зелената сделка и Планът за възстановяване са шанс за ускорено развитие с грижа за хората, бизнеса и природата

Европейският зелен пакт и Планът за възстановяване и устойчивост са шанс за ускорено развитие с грижа за хората, за бизнеса и за природата. Това заяви председателят на Комисията по околната среда и водите и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева в рамките на международен форум, посветен на Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС и прехода на България, организиран от The Economist.

„Решителни действия са нужни не само за справяне с КОВИД-кризата, но и за управлението на предизвикателствата, свързани с опазването на околната среда и изменението на климата”, посочи Ивелина Василева. Тя отбеляза, че Планът за възстановяване и устойчивост предвижда не просто възстановяване от пандемията, а постигане на иновативна, устойчива и дигитална икономика, основана на зеления преход, към който са насочени близо 47% от средствата.

В стълб „Зелена България“ на Плана са включени ключови реформи, свързани с енергийната ефективност, намаляването на въглеродния отпечатък и енергийната интензивност, насърчаването на производството на чиста енергия и разгръщането на потенциала на водородната икономика. Предвидени са инвестиции за подобряване на напоителните системи и по-добро управление на водите, както и за актуализиране на стратегическата рамка в областта на биоразнообразието.

Заложено е изграждане на инфраструктура за пренос на водород и газообразни горива до топлоцентралите в Маришкия басейн, което ще доведе до намаляване и последващо елиминиране на емисиите от производството на ток от въглища. Ивелина Василева посочи и мерки, насочени пряко към хората – за безвъзмездно финансиране от 50% на домакинствата без достъп до газ или централно топлоподаване за закупуването на високоефективни термопомпи, слънчеви системи за горещо водоснабдяване или фотоволтаични системи. Ще бъде подпомогнато и санирането не само на многофамилни, но и на еднофамилни жилищни сгради.

Важно е националният План да не се разглежда изолирано, а в комбинация с останалите действия и финансови инструменти - към които е ценно допълнение, подчерта Ивелина Василева. Тя очерта като допълнителни предимства ускорените срокове, в които ще се реализира и взетите предвид становища на граждански и съсловни организации.

< Назад