10.07.2017

Калин Василев в Ябланица: Държавния резерв е с високи нива, а държавния дълг намалява

Не се подвеждайте по фалшивите новини, които се тиражират всеки ден от БСП. Държавата е в стабилно състояние, банковата система също, държавният резерв расте, а държавният дълг намалява. Това каза в Ябланица народният представител Калин Василев, който проведе там предварително планирана приемна.

Наред с поставените местни проблеми от кмета на общината Иван Цаков и граждани, посетили приемната, бяха коментирани и въпроси за общото състояние на държавата.

Само преди дни Министерството на финансите изплати близо 2 млрд. лв държавен дълг, като по този начин смъкна нивата му от 29,1 % от БВП в края на 2016 г. на около 25 % от БВП в момента, като с това се спестяват и разходи за лихви от 79 млн. лева годишно, подчерта Василев, който е икономист.

Сега с тези спестени средства изплащаме падежът на еврооблигации от 2012 г., които пък бяха пласирани на външните пазари, за да се изплати с тях предишен дълг - еврооблигациите от 2002 г., емитирани по време на финансовия министър Милен Велчев и правителството на НДСВ. Важно е да се знае още, че за първите седем месеца на годината са изплатени стари дългове за над 3 млрд. лв., подчерта Василев.

Той поясни пред хората, че 2016 г. завърши с излишък от 1,472 млрд. лв,, а от началото на 2017 г. е над 1,65 млрд. лв. Това е резултата от управлението на ПП ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов и трябва да знае и разбере от всички, вместо да се поддават хората на внушенията на Корнелия Нинова и БСП за драматични финансови показатели на страната - няма нищо вярно в това и нека не забравяме, че именно техните „експерти” като Румен Гечев например, фалираха вече няколко пъти страната, докато ГЕРБ, въпреки пораженията им, успява да я стабилизира така, че в момента резервът да расте, а дългът да намалява и да е далеч от средния за ЕС, обясни Калин Василев.

За среща с народния представител в приемната му дойде Найден Нанев, който го запозна с проблема и неплатените суми от "Пътстрой"ЕАД Ловеч, обявено в несъстоятелност. Според думите му въпросната фирма му дължи 47 000 лв от 2008 г. Той помоли народния представител за съдействие. Общинския ръководител на ГЕРБ-Ябланица Симо Иванов и кмета на общината потърсиха съдействие относно подадени проекти към Фонд „Земеделие” за ОУ "Христо Ботев" - с.Бресница, и местното читалище "Борба" в с.Орешене, както и за два проекта към ПУДОС за гр.Ябланица и с.Орешене за водопроводи.

Василев провежда приемни в цялата област Ловеч. Преди дни той бе в община Тетевен, преди това в Ловеч, днес се срещна с хора от Ябланица, на която присъства и общинският ръководител Симо Иванов.

< Назад