28.05.2022

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Децентрализацията и силното местно самоуправление е основен мотив на ГЕРБ да бъде отново в управлението

Колаборацията между местна и централна власт е много важна. Основната задача и мотив на ГЕРБ да бъде отново в управлението – това е децентрализацията и възможността за силно местно самоуправление и гражданско участие. Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на регионална академия на Младежи ГЕРБ, която се провежда в града. Тодоров изтъкна, че с подкрепата на правителството на Бойко Борисов и благодарение на европейските програми и проекти, ВиК мрежата в Стара Загора е обновена повече от 60%
„Откакто е построен града подземната инфраструктура не беше подменяна. В Стара Загора до 2007 г. имаше режим на водата,а ВиК мрежата беше изключително стара. Вече изпълняваме един голям проект, който стартира по време на правителството на ГЕРБ. През тази и следващата година той ще даде възможност в Стара Загора да бъде подменена 90% от водопреносната мрежа, което ще намали загубите и ремонтните дейности“, отбеляза той.
Кметът на Стара Загора припомни, че благодарение на Борисов и правителствата му са обновени всички училища и детски градини в Стара Загора, които са били в много тежко състояние. "Отпуснати бяха средства за пълен ремонт на всички терени, тренировъчните игрища и пистата на стадиона. Възстанови се и провеждането на Балканиадата по лека атлетика", отчете Тодоров.
„Друго важно перо е градският транспорт. Когато аз станах кмет през 2011 година, превозите се извършваха от частна фирма, тъй като градският транспорт беше приватизиран в едно предходно управление. Договорът беше до 2019 година, като автобусите бяха 20 годишни. Ние прекратихме този договор, направихме общинско предприятие, което пое автобусния транспорт и с европейски средства го обновихме“, отбеляза още Живко Тодоров.

< Назад