23.03.2014

Красимир Ципов: Управляващите признаха, че са готови на всичко, за да спечелят изборите

Водещ:Как отеква в ГЕРБ предложената за ЦИК сделка от Сергей Станишев а именно – втори заместник-председател от партията срещу оттегления от президента Указ за състава на ЦИК ? Ето затова ще говорим сега с народния представител от ГЕРБ Красимир Ципов. Г-н Ципов, какво означава толкова откровено отправена оферта?

Красимир Ципов:Това означава, че е налице признание от страна на управляващата тройна коалиция БСП, ДПС и „Атака”, че те биха направили каквото и да било, само за да постигнат тази цел, която са си поставили, а именно самият г-н Станишев преди известно време заяви, че той ще изоре земята, но ще спечели тези избори. А малко по-късно г-жа Манолова изрично заяви, че с тези нови изборни правила, на които станахме свидетели, на чиито фалстарт вече станахме свидетели, ще са такива изборни правила, които няма да позволят ГЕРБ да се върне повече на власт, респективно никоя друга партия с изключение, разбира се, на БСП и ДПС, по аргумент на противното, няма да бъде на власт. Това е тази т.нар. сделка в кавички. Ние не можем да подкрепим някакви такива подобни действия, а именно да бъде сключвана такава сделка, защото тези действия на БСП, на ДПС и на „Атака“ са далеч под каквото и да е парламентарно достойнство. Всъщност целта беше да не се допусне най-голямата парламентарна група да бъде коректив на подготвените решения и защитата на интересите на управляващите в предстоящия изборен процес и то от така избираната ЦИК. За първи път в най-новата ни история, а може би и по-назад в историята, няма такъв прецедент – най-голямата парламентарна партия да не получи място в ръководството на Народното събрание. А от друга страна и за първи път ставаме свидетели на прецедент, че най-голямата парламентарна партия не получава председателското място в ЦИК. Свидетели сме на изключително драстично нарушение при формирането на състава и ръководството на ЦИК. Ние го заявихме и в декларация от парламентарната трибуна. Всъщност онова, на което станахме свидетели през последните няколко дни, може би беше ясно на не малък брой хора от известно време назад, а именно че целта е да се постигне такова мнозинство, а именно квалифицирано мнозинство, като се остави опозицията без каквато и да било тежест при вземането на решенията в ЦИК.

Водещ:Как ще се развие оттук нататък така случилата се ситуация при положение, че и Мартин Шулц, който е председател на Европарламента и безспорно кандидатът на социалистите за следващ председател на ЕК, е подкрепил Бойко Борисов за състава на ЦИК по телефона? Как ще се развие ситуацията?

Красимир Ципов:Ние няма да оставим тези действия на новата тройна коалиция без последствия. Виждате, че вече включително и кандидатът за президент на ЕК ще се произнеси по този въпрос и ще очаква какви действия ще бъдат предприети от страна на БСП, ДПС и „Атака”. Тези действия всъщност са продължение на Костинбродската афера, всъщност същите хора, които организираха Костинбродската афера, бяха техни сценаристи и изпълнители, са главните действащи лица и в настоящия момент. Те трябва да разберат, че няма да успеят и че българските граждани ще покажат образно казано своя червен картон на предстоящите избори на 25 май. Българските граждани вече се отърсват лека-полека от този натиск, който се прилага през последните девет месеца. Българските граждани ще покажат на управляващата тройна коалиция, че те не могат да правят каквото си искат, като нарушават законите, потъпкват демократични принципи, потъпкват всичко това, което е градено през последните двадесет и няколко години през т.нар. преход.

Водещ:Добре, но случващото се няма ли да минира на практика евроизборите, тоест изборите за Европарламент? Няма ли да прозвучи още по-силно ехо в ЕС и в самия Европарламент?

Красимир Ципов:Ние предупреждаваме отдавна, че управляващото мнозинство излъга два пъти българските граждани. Първо, че ще бъде приет т.нар. Изборен кодекс на Мая Манолова и Сергей Станишев, когото ние нарекохме „Изборен комикс“ и вече мисля, че това наше твърдение се доказа по начина, по който се предложи да бъде избрано ръководството на ЦИК. Всъщност аз лично отдавна очаквах, че каквото и да се случи - БСП, ДПС и „Атака“ няма да гласуват за наш представител в ръководството на ЦИК. Какво излъгаха всъщност БСП и ДПС? Първо, че този „Изборен комикс“ ще бъде приет в края на месец октомври, после, че ще бъде приет в края на месец декември, а сега - следващата седмица, когато ще бъде издаден указа на президента за насрочване на изборите, ние всъщност сме свидетели едва сега да стартира работата на ЦИК и то по един такъв начин, който няма как да породи обществено доверие у който и да било български избирател. Всички техни действия ще бъдат внимателно разглеждани и поставяни под наблюдение, всички техни действия трябва да бъдат изследвани толкова внимателно и да се поставят на един внимателен анализ, защото ние не искаме да заявяваме от сега, но по всяка вероятност ще е необходимо да кажем, че така избрана ЦИК ще работи така, че да изпълнява само и единствено повелята на Мая Манолова и Сергей Станишев. Г-жа Манолова заяви от парламентарната трибуна, че ЦИК няма да изпълнява повече заръките, които са давани от ГЕРБ. А дали няма всъщност тази ЦИК да изпълнява заръките на г-жа Мая Манолова и на г-н Сергей Станишев, разбира се подпомогнати както от г-н Местан, така и от г-н Сидеров.

Водещ:Добре, как ще се развие този казус от тук нататък ? Г-н Местан, обвинява държавния глава, че дискриминира ДПС в полза на ГГЕРБ?

Красимир Ципов:Ако управляващото мнозинство не преосмисли своята позиция и в рамките на следващата седмица не се проведе избор на зам.-председател на ЦИК, ние ще обсъдим разбира се и възможността решението на НС за избор на ръководство на ЦИК да бъде предадено на Конституционния съд и той да се произнесе спазени ли са конституционните принципи, спазен ли е законът. Това е важно да разберат всички български граждани, че ГЕРБ като единствена опозиция в парламента, като най-голямата парламентарна група, като най-голямата партия, чийто избиратели са над 1 100 000, ние няма да оставим всички тези действия без последствия. Ние ще настояваме на нашата позиция и ако в крайна сметка не бъде ревизирана позицията на управляващото мнозинство, ще сезираме КС за това, което се случи през последните няколко дни. Всъщност г-н Местан твърди, че президентът е погазил закона. Дали те не погазиха закона като тълкуваха абсолютно по един превратен начин разписаното, което е толкова неясно разписано в Изборния кодекс. Това е въпросът, който трябва да се постави и това е въпросът, на който българските граждани трябва да дадат своя отговор. Този отговор обаче ще бъде даден и на 25 май и аз съм абсолютно убеден, че отговорът ще бъде такъв, че ще звучи като оглушителна плесница за управляващата Тройна коалиция от БСП, ДСП и „Атака”.

Водещ:При сезиране на КС на практика по кой от двата кодекса ще се проведат изборите за Европарламент?

Красимир Ципов:Ще се проведат по кодекса на Мая Манолова и Сергей Станишев за огромно съжаление на един много сериозен брой български граждани. Решението на КС няма да спре изборния процес, но много се надяваме КС да се произнесе, ако бъде сезиран, разбира се. Отново ще повторя, че предстои да вземем такова решение, ако управляващото мнозинство не ревизира своята позиция. Много се надявам КС да се произнесе в изключително кратки срокове, за да е ясно на всички български избиратели, че ще има едни честни и демократични избори, а не такива избори, при които Сергей Станишев и Мая Манолова ще издават разпореждания на ЦИК и тя безпрекословно ще ги изпълнява. Отново ще повторя – в настоящия момент БСП, ДСП и „Атака” са стигнали до там, че имат квалифицирано мнозинство в ЦИК. Т.е. всяко едно решение, което бъде предложено ще бъде прокарано, без какъвто и да е проблем.

Водещ:Информирали сте вече председателя на ЕП Мартин Шулц, съответно той самият се е ангажирал да наблюдава ситуацията. Смятате ли да изнесете този проблем на още по-широко равнище, европейско равнище в ЕП?

Красимир Ципов:Освен председателя на ЕП, ние сме уведомили и ръководството на ЕНП – най-голямата парламентарна фракция в ЕП. Ще очакваме да видим какво ще бъде тяхното становище по този въпрос, но няма как потъпквайки основни принципи, демократични принципи, основни демократични дела и практики, които бяха наложени през годините на прехода, ние да очакваме, че управляващите няма да се съобразят именно с гласа на българските граждани. Аз именно за това заявявам откровено, че очаквам такъв оглушителен шамар във връзка с този изборен резултат, който предстои на 25 май тази година, който ще отекне много сериозно и ще накара най-накрая управляващото мнозинство от БСП, ДСП и „Атака” да се приземи. Да се приземи, защото през последните девет месеца те самите си създават усещането, че едва ли не ходят във въздуха. Това не е така и те трябва да го разберат. Това не е така и българските граждани ще има покажат какво те всъщност правят през последните девет месеца. Те ще им покажат като излязат да гласуват на изборите на 25 май и гласуват за други партии, а не за тях.

 

< Назад