23.09.2022

Красимир Вълчев: ГЕРБ-СДС ще продължи политиката на изпреварващ ръст на заплатите в сектор образование

Основни стратегически и бюджетни проблеми в образованието и ключът за тяхното решаване обсъдиха кандидати за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС – Шумен на провела се среща в града. Темата събра за първи път участници от всички звена на образователния процес - учители и директори от предучилищното и училищното образование, представители от ЦПРЛ. Включиха се проф. д.и.н. Георги Колев - ректор на ШУ „Епископ Константин Преславски“, заместник - ректорът по координация със студентските органи на управление, кандидатстудентска дейност и Кариерен център – проф. д-р Чавдар Сотиров, преподаватели от висшето учебно заведение. Присъстваха и представители на синдикалните организации в сферата на образованието КНСБ и КТ „Подкрепа“, Съюзът на работодателите.

„В програмата на коалиция ГЕРБ-СДС образованието е основен и стратегически приоритет. И тук не говорим за политика, а за развитие на политики. Учителите и преподавателите са тези, които ще спомогнат за по-добро образование на нашите деца.“ каза при откриването на срещата Албена Иванова-Неделчева – кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС – Шумен.

„Финансирането в сектора трябва да се увеличи до 5% от БВП. Ще продължим политиката на изпреварващ ръст на заплатите. В системата на предучилищното и училищното образование ще поддържаме възнаграждения 125 % от средните за страната. Поели сме ангажимент и към университетите - заплатите на преподавателите във висшите училища да бъдат над 150%. Така ще постигнем основната цел – повишаване качеството на образованието, защото най-добрите ученици ще продължат да учат, най-добрите студенти ще се насочат към академична кариера.“, каза Красимир Вълчев, водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС в Шумен и допълни: „Ще продължим да работим за промяна в учебните програми като намалим фактологията и обърнем фокуса от знания към умения, към мотивацията за учене. Ще продължим нашата политика за инвестиции и в материалната база, ще финансираме облагородяването на училищните дворове и спортните площадки, модернизирането на игрища и кабинети, строежа и надграждането на детските градини и училищата, с цел изпълнение на Закона за предучилищното и училищното образование и преминаване към едносменен режим.“ Вълчев се ангажира да работи и за облекчаване на административната тежест в образователната система.

На срещата бяха обсъдени възможностите, които предлагат националните програми „Отново заедно“, „Иновации в действие“, „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда.

Директори от детските градини поискаха лесни процедури при кандидатстване и отчитане на проекти, учители се оплакаха от проблемите с НЕИСПУО, а кариерните специалисти в Центровете за подкрепа и личностно развитие коментираха ниското заплащане при тях.

Ректорът на Шуменския университет проф. Колев сподели, че като министър на образованието Красимир Вълчев винаги е действал активно за решаване проблемите на висшите учебни заведения и поздрави Областното и Общинското ръководство на ПП ГЕРБ за изключително добре балансираната листа на коалицията за 30-ти МИР – Шумен.

Кандидатите за народни представители Борис Иванов и Цветелина Методиева коментираха, че само стабилно правителство с участието на ГЕРБ-СДС може да  реализира заложените приоритети в образователната система.

< Назад