20.09.2022

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС в Старозагорски район: Ангажираме се да запазим комплекса „Марица изток“ и работните места

„Наш категоричен ангажимент е да запазим комплекса „Марица изток“, като минно-енергиен, и да съхраним работните места. Паралелно с това трябва да намалим въглеродните емисии. За целта сме възложили на най-добрите български учени да разработят модерни технологии. Никой от управляващите през последната година и половина обаче не им обърна внимание, защото тях комплексът не ги интересува. „Промяната“ го предаде и продаде за завод за батерии“.  Това каза водачът на листата на ГЕРБ – СДС в Стара Загора Красимир Вълчев, който се срещна в Раднево със синдикални ръководители, енергетици и миньори. На срещата присъстваха Теменужка Петкова и Делян Добрев, министри на енергетиката в правителствата на Бойко Борисов, Жечо Станков, бивш заместник-министър на енергетиката, както и областният координатор на ГЕРБ Радостин Танев.

По думите на Вълчев, ако коалиция ГЕРБ – СДС спечели доверието на избирателите на 2 октомври ще изготви нов Териториален план за справедлив преход за регион Стара Загора. Той припомни, че предишните управляващи са заложили в него до 2026 г. мощностите да бъдат намалени, а най-малко 12 000 работни места – съкратени, както и крайният срок за закриване на мините и въглищните централи  да е 2038 г.

Теменужка Петкова отново припомни, че в нито един европейски документ не се поставя краен срок за затваряне и правителствата на Бойко Борисов никога не се поемали подобен ангажимент, което се доказва с факти. „Идваха неведнъж от „Промяната“ и ви лъгаха в очите. Истината е, че първият служебен кабинет заложи в Плана за възстановяване и устойчивост изграждане на паро-газова централа в комплекса, после тя беше заменена от четворната коалиция със завод за батерии“, добави бившият министър на енергетиката.

Представителите на ГЕРБ споделиха, че имат неофициална информация от Европейската комисия, че този проект е бил силно критикуван и е изваден от Плана, защото е абсурден и няма аналог в света.

„Европа има въглища и максимално ги използва, защото няма природен газ. В настоящата криза Германия и Австрия отварят въглищните си централи. Европа ще преосмисли зелената си политика и отношението си към производството на електроенергия от въглища“, категоричен е Делян Добрев. Той увери миньорите и енергетиците, че Красимир Вълчев е най-големият защитник на комплекс „Марица изток“ и благодарение на него е ангажиран научният потенциал на България за намирането на трайни решения за намаляването на въглеродните емисии, това се прави и в Европа.

„Няма да позволим комплексът, който е енергийното сърце на България, нито интересите на региона ни да бъдат продадени“, заяви и Радостин Танев.

Присъстващите имаха възможност да зададат много въпроси и да получат отговори за конкретни спешни мерки за намаляване на галопиращата инфлация, цените на горивата, компенсациите за бизнеса, институциите от публичния сектор и земеделски производители.

Миньорите споделиха, че са пред колапс заради забавянето на разкривката и липса на резервни части, и поискаха спешни действия за решаването на тези проблеми.

Заместник-кметът на Раднево Димитър Желев благодари на Красимир Вълчев, че по време на мандата му като министър на образованието и науката са обновени училища и детски градини. Той добави, че Общината разполага с около 400 дка земя, която е на стратегическо място и може да бъде превърната в индустриална зона за привличане на инвеститори.

В срещата участваха още кандидатите да народни представители от ГЕРБ – СДС Зорница Георгиева и Методи Марков, както и общинският ръководител на ГЕРБ – Раднево Николай Динев.

 

< Назад