03.10.2014

Лиляна Павлова: Срамно е да се разпределят кресла преди вота

Медия: Вестник „Преса“

-Г-жо Павлова, къде е държавата след взрива в Горни Лом, където се предполага, че са загинали около 15 души? Дали вината за тази трагедия не е на всички политици?

- Искам да поднеса съболезнованията си на семействата и близките на загиналите. Според неокончателната информация, с която разполагаме, те са 15. Това е трагедия. Надявам се, че в тази ситуация ще се стигне докрай в разследването за това какви са причините, довели до този трагичен инцидент. Но и кои са отговорните лица и как ще понесат своята отговорност. В такива моменти осъзнаваме колко е важно не само спазването на законите, но и на всички правила за безопасност, предписанията и наредбите. Разбираме, че е имало проверки, препоръки и санкции, но тук трябва да се види трябвало ли е да се ограничат само с това, или да се затварят заводи. Държавата трябва да има здрава ръка и без притеснение да санкционира и отнема лицензи. Дошъл е моментът да се промени коренно подходът към такъв тип фабрики и производства.

- Какви са прогнозите на ГЕРБ, колко депутати ще имате в парламента?

- Разчитаме на максимална подкрепа и работим за това. Но категорично не мога да посоча брой места, защото това решава избирателят. Ние не си правим сметки без кръчмар.

- Последните социологически проучвания ви дават около 98-100 депутати.

- Аз видях проучвания, които ни дават 105 и 110 места в На- родното събрание. Така че очевидно много зависи коя е агенцията, която прави проучването. Крайно некоректно е да се спекулира в момента с брой депутати. Съществува една много опасна тенденция – определени агенции и институти излизат с данни, възползвайки се от статистическата грешка, с които дават рамо на определени партии, особено на по-малките. Твърдението, че имат потенциал да влязат в парламента, стимулира разпиляването на вота. Явно целта им е никой да не може да направи мнозинство. Напомпването на резултата за малките формации е в посока дестабилизация на държавата.

- Ако след края на изборния ден се окаже, че нямате 121 депутати, какво правите в нощта срещу 6 октомври? На кого първо ще се обадите?

- На кого първо ще се обадим, ще прецени лидерът на нашата партия. Това, което аз мога да кажа, е, че след последните разговори в името на стабилността сме готови да направим отново правителство на малцинството, търсейки подкрепа от всички партии в името на стабилизацията и запазването на държавността.

- Бойко Борисов няколко пъти досега казва, че е опасно и рисковано да се прави правителство на малцинството в тази тежка ситуация. Той самият обяви, че ще търси подкрепата и на другите партии.

- Разбира се, за да се направи правителство на малцинството, трябва да има широка подкрепа. Но нека да видим кои формации ще влязат в Народното събрание, защото между четири и осем разликата е голяма.

- Какви изводи си направихте в ГЕРБ и лично вие като политик от неслучилото се досега политическо партньорство с други партии?

- Аз съм крайно разочарована от поведението на наши колеги, с които имаме обща кауза - България. Още по-разочароващо е, че ни атакуват представители на политическите формации в център-дясно, с които сме членове на едно и също европейско политическо семейство и представляваме една и съща политика, с едни и същи ценности. Те правят всичко възможно, поставяйки арогантни, а понякога видимо неизпълними условия само и само за да бъде невъзможно стабилно управление в дясно-център. Това, че някой може да работи в тази посока, за мен е крайно неприемливо и най-вече разочароващо. Тези, които имат претенциите, че са чисти и новородени, представляват формация, която  в миналото е управлявала дълго време България. В тяхното управление са се случили някои добри неща, като въвеждането на валутния борд. Но същите тези носят отговорността за щетите от най-пагубната приватизация, резултатите от която и до ден днешен носят негативи за българската икономика. И попарата, която България вече 15 години сърба, е именно заради управлението на тези претендиращи за нови чисти и неопетнени политици.

- Говорите с много огорчение за Реформаторския блок. Съвсем ли са скъсани мостовете между вас?

- Огорчението ми е голямо, защото аз винаги съм отворена за диалог. Още отсега не успяваме да постигнем съгласие за елементарни неща, а това е контрапродуктивно за държавата. Много съм разочарована.

- Защо? За какво например не се разбирате?

- Като за начало по бюджета. Ще излезе вярна приказката - врагът е до теб, а опонентът и партньорът ти са срещу теб. На България й трябва стабилен бюджет. И когато виждаме, че средствата в държавата са изчерпани - като издръжка на министерства, като финансиране на пенсии, заплати, на здравеопазването. Ако в такъв момент не можем да заемем държавническа позиция, какво трябва да се направи за покриване на неотменими разходи, как с тези хора можем да стабилизираме или да развиваме страната в бъдеще.

Второ, когато говорим за стратегически проекти като тези в енергетиката, би трябвало и по тях да можем да постигаме съгласие, а не отново да се противопоставяме. И най-важното, не може всичко да се върти единствено и само около това кой ще е на власт, кой ще е министър и кой каква позиция ще получи. Ако тяхното събиране в т.нар. Реформаторски блок е единствено с цел да влязат във властта, нека да си го кажат. Но не може, преди да си получил доверието на хората, да разпределяш постове и позиции. Това е срамно.

 

- Те поискаха ли си вече постове?

- Опитват се да казват кой да е финансов министър, кой да не е министър-председател. Това не е тема. Темата е трябва ли ни стабилно управление и как ще се формира.

- С БСП имате ли допирни точки? Сега имат нов лидер.

- Политическото ръководство на партията ще води разговорите. Моето лично мнение е, че трябва да има разговори между всички лидери. Независимо че защитаваме понякога крайно противоположни позиции по една и съща тема, трябва да има диалог винаги. Държавата е в изключително тежко състояние. Доказателства за това получихме и на срещата в Министерството на финансите при представянето на актуализацията на бюджета.

- Имаше много сериозни възражения, когато служебният кабинет обяви, че е подготвил актуализация на бюджета. Тяхна работа ли беше това?

- Категорично е тяхна работа, защото кабинетът „Орешарски“ заложи бомба в бюджета, тъй като параметрите му не отговарят на елементарния принцип за балансиране още при съставянето му. Те очевидно са си давали сметка, че няма да управляват през цялата година. Ще ви дам пример - 78% от бюджета на МРРБ са изхарчени към юни месец. Ако служебният кабинет си върши работата както трябва, средствата ще свършат още този месец. Това е немислимо.

- Приема ли ГЕРБ заложените числа в проекта за актуализация?

- Не сме в позицията да одобряваме или не. Искаме да знаем по-задълбочено какво е реалното финансово състояние на държавата като цяло и по отделните сектори. Това, което ни беше представено в Министерството на финансите, потвърждава най-лошите ни прогнози. Запазваме си правото между първо и второ четене да предложим промени, защото считаме, че част от параметрите в актуализацията не покриват в достатъчна степен няколко риска. Първият е невъзможността да се отблокират изцяло европейските фондове. Нужен е още един сериозен буфер - дали ще са 50, 100 или 250 млн. лв, това ще стане ясно при преговорите с Еврокомисията. Подценени са и средствата за общините. Правилата изискват да имат достатъчно собствени средства за окончателните плащания, защото те не могат да се финансират от държавата. И третият голям риск са финансовите корекции. Никъде не е отчетено, че това поголовно налагане на финансови корекции ще доведе до огромна дупка в бюджета.

Изненадани бяхме в Министерството на финансите, че въпреки мерките, които се прилагат, събираемостта на приходите не може да се навакса. Например събираемостта на ДДС от внос заради увеличение на вътрешнообщностните доставки за сметка на намалението на доставките извън ЕС. Това означава, че сме в тотална икономическа и политическа изолация.

 

- Как проектобюджетът решава проблема с КТБ?

- От гледна точка на КТБ колегите са се постарали да покрият всички възможни опции. Обхванали са и двата сценария - когато трябва да се изплатят незабавно гарантираните депозити, за които държавата трябва да осигури финансов ресурс, И за стабилизация на банковата система, за което са предложени необходимите параметри. Докато не видим доклада на квесторите, от ГЕРБ не можем да се ангажираме с конкретни решения. Но трябва да се направи необходимото за стабилизирането и незабавното отваряне на банката.

- В програмата ви е предвидено саниране на многофамилните жилища. Те обаче са в големите градове с кметове от ГЕРБ. Няма ли опасност да ви упрекнат, че огромен ресурс от европари и национални средства се съсредоточава само там?

- Няма как да ни упрекнат. Защото за разлика от европрограмата, която ни позволява да финансираме саниране само в големите градове, ние създаваме фонд, от който ще се финансират панелни блокове и в малките общини, без да ги ограничаваме. За нас няма значение кой е кметът и от коя партия е.

Еднофамилните жилищни сгради не попадат в тази програма, но ги подкрепяме с друга - ще финансираме монтирането на соларни панели на покривите на тези къщи. След първите две години ще има повече стимули за саниране и на къщите.

 

- Като водач на варненската листа обещахте във вашия мандат да се изгради автомагистрала „Хемус“. Въпросът е как.

- Това е приоритет не само за Варненския регион, но и за цяла Северна България. Предвиждаме да бъде заложена в ОП „Транспорт“, като участъкът до Велико Търново ще се изгради с европари, а нататък - като допълващо финансиране от държавния бюджет и заем от ЕИБ.

< Назад