22.03.2018

Маноил Манев: Опозицията постоянно търси скандали и се опитва да плаши хората, което не е държавническо поведение

Медия: радио „К2“

Понеделник бях гост на заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол. Може да каже, че случилото се е изключително важно. След много дълго време, в което се е търсела форма на контрол от националните парламенти и ЕП, сега вече в София и под председателството на Цветан Цветанов, това е факт. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Стара Загора Маноил Манев по време на разговора си с Клара Маринова в ефира на радио „К2“.

„Беше затворено едно от досиетата. Това беше много сложно, защото 9 държави имаха сериозни претенции към процедурата преди събирането в София и всичко това след дълга работа тук в София приключи – вече имаме процедурата!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ. Той обясни, че е изготвен правилник, по който националните парламенти и ЕП ще могат да осъществяват парламентарен контрол.

„Това какъв ефект ще има, защо беше толкова важно?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че до момента е имало проблеми с обмяната на информация с Европол. Имало е държави, които са пращали по-малко информация, но създаването на такъв режим не носи оправдание в тази посока. „Донякъде това е строго специфично, но от друга страна Европол е онази структура, която се грижи за сигурността на Европа!”, категоричен беше народният представител от ГЕРБ.

 

„Премиерът Борисов поиска от институциите да организират работата си така, че хората да усещат грижата за тях. Как и кога ще се случи реално това? Премиерът каза на всяка дупка да има полицай, ясно е, че това няма как да стане, но очевидно е дошъл моментът централната власт да се погрижи активно за регионите и населението там. Как ще се справите с тази задача?”, попита водещата Клара Маринова. Маноил Манев отговори, че всички служби на МВР, които имат отношение към това, вече много сериозно работят по въпроса. „Дали ще има на всяка дупка полицай или на всеки участък, в който има дупки, ще има полицейска кола, това е решение на професионалното ръководство на МВР. Самият момент, в който им се набляга, че това трябва вече да се случва, мисля, е много сериозен!”, категоричен беше народният представител от ГЕРБ.

„Това ли е един от големите проблеми, с който Ви занимават хората, когато се срещате с тях?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че това е един от поставяните проблеми, както и този с битовата престъпност, със състоянието на пътната инфраструктура и т.н.

 

„Заговори се за предсрочни избори, поне опозицията много говори, но според последните социологически изследвания ГЕРБ води с 3%. ГЕРБ обаче не увеличава своята подкрепа, както и опозицията. Около 40% от хората казват, че няма да гласуват. Как коментирате тези данни?”, попита водещата Клара Маринова. Маноил Манев отговори, че също така според социолозите над 50% от хората са доволни от сегашното управление и тези данни трябва да се разглеждат съвкупно. Що се отнася до предсрочните избори, според народния представител опозицията в момента се е откъснала от реалния живот и си мисли само за власт.

 

 

 

„Обществото в България се раздира от противоречия в ежедневието си и недоволство от властта. Проявите станаха много, няма да ги изброявам, вие си ги знаете. Не минава и седмица без внушителни протести. Давате ли си сметка вие, политиците, какво се случва в държавата? Не се ли безпокоите от състоянието на обществото?”, попита водещата Клара Маринова. Маноил Манев отговори, че не е напълно съгласен с такава формулировка на въпроса. Той изрази мнение, че отделни групи и гилдии от обществото имат своите конкретни професионални проблеми, намира се начин те да бъдат поставени и се намират решения. „А що се отнася до политически манифестации, на каквито също бяхме свидетели, това вече е решение на политическите сили, които са си намерили пътя и метода за работа!”, заяви народният представител.

„Защо толкова скандали в обществото се насложиха в последно време?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че не би говорил за обществото като цяло. Според него в политическата класа са започнали да се търсят скандалите и то по инициатива на опозицията. Това обаче не е държавническо. Много опасно е и това, че опозицията се опитва да плаши гражданите.

 

„ГЕРБ тръгна доста активно срещу президента Радев. Най-активно се изявява вторият в партията – Цветанов, председател на ПГ. Защо и какво ви предизвиква да противостоите на президентската институция?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че според него нещата не стоят точно по този начин, а президентът, който по Конституция трябва да е обединител на нацията, намира проблеми във всяка от структурите на държавата. „Парламентът е отживял времето си, парламентарната република е атрофирала, парламентът се е превърнал в гумен печат и т.н. Няма как политиците, които уважаваме Конституцията, да не изказваме обратно мнение. А що се отнася до това как мисли и как говори държавният глава, аз просто казвам, че по Конституция той трябва да бъде обединител“, обясни Манев.

 

< Назад