16.01.2017

Мария Белова внесе промени в Закона за аренда в земеделието и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Промяна в Закона за аренда в земеделието  и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи внесе в деловодството на Народното събрание, народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Мария Белова.

В Закона за собствеността и ползването на земеделските земи основната промяна е свързана с процедурата за отдаване на пасищата, мери и ливади от ОПФ и ДПФ. Новата промяна е свързана със изключването на конете от легалната дефиниция за „пасищни селскостопански животни“, тъй като този вид животни се отглеждат предимно върху временни обекти, които не са регистрирани по реда на Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Според Белова така се прецизира процедурата за разпределение на мери, пасища и ливади от ДПФ и ОПФ без търг и се дава стимул за развитие предимно на животновъдите, които отглеждат пасищни селскостопански животни, предназначени за производството на мляко и/или месо, тъй като данните сочат, че с всяка година стопанствата и животните прогресивно намаляват.

 

“Промените в закона за аренда в земеделието са свързани с отпадане на изискването за представяне на скица на арендувания обект на договора при неговото вписване в съответната служба по вписвания се цели от една страна - да се намаляват разходите на арендаторите, а оттук и административната  тежест на услугата, а от друга – с промените в Закона за кадастъра и имотния регистър и след излизането на наредбата през октомври, вече няма да е необходимо общинските служби, нотариусите и службите по вписванията да връщат гражданите за скица, а те ще имат достъп до системата на кадастъра и сами ще могат да разпечатват скиците на имотите по електронен път.

Регламентираната  към момента възможност за сключване на договори за аренда по реда на чл. 3, ал. 4 от ЗАЗ от съсобственик, притежаващ по-малко от половината дялове от общата вещ дори  и 1 %, и то без знанието и съгласието на останалите съсобственици, доведе до много спорове между съсобствениците, свързани не само с неизпълнение на задължението за заплащане на дължимото обезщетение на всеки съсобственик  съобразно притежавания дял, а и с оглед договорените клаузи относно дължимото рентно плащане, срока и пр. Така на практика съсобственици, притежаващи по-вече от половината дялове от общата вещ, са лишени от възможността да решават по какъв начин ще използват и управляват, респ. ще се разпореждат с общата вещ и в много случаи са ощетени, тъй като в повечето случаи не разполагат със средства и възможност, за да предявят законните си претенции пред съд.

Отнесените до съда възникнали спорове за ползване на имотите по дела, образувани както между съсобствениците на имота, така и между арендаторите и/или наемателите, на които всеки от съсобствениците е отдал имота за ползване, се разрешават с противоречиво тълкуване на закона.

С предложеното изменение на разпоредбата на чл. 3, ал. 4 от Закона за арендата в земеделието се дава възможност на съсобствениците, притежаващи по-вече от половината дялове от недвижимия имот, да решават по какъв начин ще използват и управляват, респ. ще се разпореждат с него”, уточни Белова.

 

Мария Белова отговори и на въпрос на журналисти, касаещ изборното законодателство.

 

„Промени в изборното законодателство и промени в начина на избиране на народните представители трябва да има, защото това иска и очаква обществото. Като народен представител аз не мога да не се съобразя с исканите промени на политическата система, имайки предвид, че 70% от избирателите в област Сливен са казали „да“ на мажоритарната система, близо 70% от тях - „да“ за задължителното гласуване и 68% са гласували за намаляване на субсидиите на партиите“, каза Белова.

 

 

< Назад