03.05.2019

Мария Габриел в Свиленград: Работим за Европа във всяко населено място с измерими ползи за хората

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Евроизборите Мария Габриел се срещна днес с кмета на община Свиленград инж. Георги Манолов и екипа на общината, който работи по европейски проекти и програми.
Мария Габриел посети новоизградената общинска библиотека в Свиленград. Тя е първата в Южна България, изградена от община, за последните 30г. "Библиотеките са свято място. Впечатлена съм от това, че сте изградили място за четене и образоване", сподели Габриел. Тя съобщи, че ще включи местната книжовна институция в Европейската седмица на програмирането от 5 до 20 октомври. Тагава по идея на Мария Габриел тук ще гостува Роботчето Флинт и с много иновативни и забавни игри децата ще бъдат привлечени в библиотеката. Освен това Мария Габриел поздрави екипа на община Свиленград, че е кондидатствал по втората покана на програмата на ЕК за безжичен интернет. Резултатите от нея ще бъдат обявени до 15 май, а една от точките за безплатен интернет ще бъде библиотеката в Свиленград.
Кметът на община Свиленград Георги Манолов представи на Мария Габриел екипа от експерти, който работи по европроекти и програми. Общината разполага с един от най-добрите екипи, блогодарение на който тук са разработени и реализирани редица проекти, финансирани от ЕС по ОПРР, ОПРСР И ОПОС. Експертите поставиха въпроса за различните критерии и изисквания на управляващите и контролните органи. Това е проблем, който трябва да поставим в ЕП , за да няма разминаване на правила и критерии, подчерта Мария Габриел.
Освен по европрограми, обищината работи по проекти, финансирани от държавния бюджет.
Благодарение на подкрепата на Правителството, само през 2018 година с две постановления на МС са отпуснати бюджетни средства в размер на над 2,7 милиона лева. През август 2018 с постановление на МС по бюджета на община Свиленград  бяха приведени 1 000 000 лв. за реализиране на проект „Пътна връзка на АМ „Марица" с индустриална зона, гр. Свиленград", съобщи кметът.
Няколко месеца по-късно, през декември, община Свиленград получи от Правителството  1 701 185 лева за реконструкция на улична мрежа в град Свиленград, допълни Манолов.
В срещата участваха народните представители от ГЕРБ Евгения Ангелова и Митко Полихронов, и областният координатор на ГЕРБ Делян Добрев.  Не се колебайте да търсите съдействие от мен по всеки въпрос, защото работещи екипи като Вашият, виждат проблемите и дават верните решения, каза в края на срещата в Свиленград Мария Габриел.

< Назад