15.07.2020

МГЕРБ - Родопи с акция за направата на цветна леха по повод 183 години от рождението на Апостола на свободата

Младежите от МГЕРБ – Родопи,  подкрепени от народния представител Запрян Янков и  общинския съветник от ГЕРБ Величка Стоичкова  засадиха цветна леха във Влаховата къща в село Брестовица. Инициативата бе по повод 183 години от рождението на Васил Левски.

Влаховата къща е паметник на културата от местно значение и е най - емблематичният в Община Родопи. Строена е през 1820 година и е била собственост на голям търговец на вино. Съществува информация, че Левски се е укривал в нея, която е открита в кореспонденция със Захари Стоянов. Историята споменава, че той е пристигнал  в дома от Карловско. Апостолът е докаран на това място в бъчва, за да не го открият заптиетата, като се е укривал  тук18 дни.

„Има свидетелства, че се е криел в избата на къщата между бадемите на Павел Влахов, като дори жената на чорбаджията не е знаела за присъствието на нашия национален герой в собствената им изба. Затова младежите решиха да изразят почитта си и да засадят цветя в двора“, разказва Любен Радев- кмет на селото.

В засаждането на красивите цветя се включи и Радев, както и младежи от структурата на МГЕРБ - Първомай.

 

< Назад