13.11.2018

Младежи от ГЕРБ се срещнаха с членове на Клуба на диабетика във Видин

Младежи от ГЕРБ се срещнаха с членове на Клуба на диабетика във Видин. По повод Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември, младежи от ГЕРБ – Видин посетиха видинския клуб на диабетиците и разговаряха с председателя Катина Иванова. „Радвам се, че ви посрещаме тук. ГЕРБ е партията, която най-много ни е помагала. Винаги сте подавали ръка на нашия клуб”, каза председателят на организацията Катина Иванова. Тя разказа, че членовете на Клуба на диабетика са около 1200, като сдружението има клубове в 10 от общините в областта. Основната дейност на организацията е да информира страдащите от диабет как да контролират болестта, както и да ги насочва към необходимите лекари специалисти.

Според Катина Иванова видинският клуб е един от най-активните в страната. „Ние се издържаме посредством членски внос и за нас е много важна подкрепата на държавната и местна власт”, посочи председателят на клуба. Катина Иванов изрази удовлетворение, че видинският клуб работи много добре с областния управител Албена Георгиева. Иванова благодари също на кмета на община Видин Огнян Ценков и заместник-кмета Венци Пасков.

На срещата младежите от ГЕРБ бяха запознати с основните проблеми на страдащите от диабет, както и какви се начините  да се предпазят от това заболяване.  Половин милион са българите, които страдат от диабет, а стотици хиляди са нашите сънародници, които не знаят, че са болни, казаха още от Клуба на диабетика. Според тях Световният ден за борба с диабета има за цел и повече хора да разберат за това често срещано и опасно заболяване.

В рамките на 14 ноември във Видин ще се изследва безплатно кръвната захар, каза още Катина Иванова. Тя посочи, че датата 14 ноември не е избрана случайно за Световен ден за борба с диабета. Това е рождената дата на канадеца Фредерик Бантинг, който през 1923 получава Нобелова награда за откриването на инсулина.

 

 

< Назад