20.05.2019

Младен Шишков пред учители в Белозем: С повишението на учителските заплати тази професия става все по-привлекателна за младите хора

Кандидатът за евродепутат Младен Шишков се срещна с преподаватели  и педагози в село Белозем. С него бяха също кметът на община Раковски Павел Гуджеров и председателят на Общинския съвет на Раковски Георги Лесов. Домакин на срещата беше кметът на Белозем Иван Тачев.
„Образованието винаги е било сред приоритетите на управлението на ГЕРБ, като целта е учителите да бъдат мотивирани чрез инвестиции в тяхното развитие и квалификация. Освен това средната брутна учителска работна заплата вече изпреварва средната за страната. С ежегодното увеличение на учителските заплати повишаваме социалния статус на преподавателите и така учителската професия става все по-привлекателна, дори за по-младите“, коментира Младен Шишков.  По думите му ако имаме добри и мотивирани учители, ще имаме добри специалисти, добри резултати и повече подготвени кадри. Шишков уточни, че благодарение на съвместната работа на институциите, в класната стая са върнати над 40 000 деца и подчерта, че образователната система, за да е ефективна, трябва да се отвори към бизнеса, професионалните гимназии да правят практики в предприятията и да се даде шанс на децата да получават практически ориентирано образование. По думите му обща цел е образованието  да стане национален приоритет, а затова може да помогне и европейското финансиране. До момента има отпуснати над 180 милиона лева за преодоляване на неравенството в образователните институции. 80 от тях са за детските градини, 100 милиона са за училищата. „Парите ги има, фондовете работят, имаме подкрепа от Европа, но е много важно как те ще бъдат усвоени“, коментира  още Младен Шишков. По думите му хората искат висок стандарт на живот, но той се постига с работеща икономика. Покрай разрастването на пазара на труда в България нуждата от квалифицирани кадри става все по-голяма. Отделно редица чуждестранни фирми откриват свои офиси в България, което предпоставя търсенето на цели екипи от квалифицирани кадри, коментира Шишков.  Според него следването в едни от най-престижните учебни заведения на Запад превръща българските студенти в особено ценни кадри за българския бизнес и те все по-често избират да се върнат в България, защото усещат че страната ни е стабилна и сигурна в последните години, а това е особена заслуга на правителството на Бойко Борисов.  „Държавата ни има нужда от тези умни и млади хора, които да работят с желание, за да направим заедно родината ни едно още по-добро място за живот и да повишим жизнения стандарт“, коментира Младен Шишков.
„За да продължи подкрепата на правителството на Бойко Борисов към учителите и развитието и модернизирането на образованието трябва да сме част от силна и обединена Европа. Това минава през избора, който ще направим на 26 май, каза Шишков. „Нека направим правилния избор с номер 12 в бюлетината“, призова той.

< Назад